2018. december 15. Szombat, Valér.
 
ABB-Volvo-együttmûködés elektromos hajtású buszok gyorstöltéséreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-31 09:50:51
Globális együttmûködést alakított ki a svájci ABB gépipari konszern és a svéd Volvo Buses jármûgyártó vállalat tisztán elektromos és villamos-hibridhajtású autóbuszok gyorstöltésére, valamint töltõállomás hálózatok városi telepítésére - tájékoztatta hétfõn az MTI-t az ABB magyarországi médiaképviselete.

A megállapodás értelmében a két vállalat közösen fejleszt és hoz forgalomba nyílt szabványú egyenáramú (DC) gyorstöltõ technológiával tölthetõ tisztán elektromos és villamos-hibridhajtású autóbuszokat, valamint telepít számukra egész városokra kiterjedõ töltõállomás hálózatokat.

Az elektromos buszok töltési szabványa a nemrég elfogadott, a személyautókhoz kifejlesztett globális DC gyorstöltõ szabványokon alapul. A Volvo és az ABB technológiája a jármûvek tetejére telepített automatikus csatlakozó rendszeren keresztül a buszmegállókban, avagy kábeles töltõrendszer segítségével az éjszaki üzemszünetben képes gyorsan feltölteni a jármûveket. A megoldás elõnye, hogy lehetõvé teszi a meglévõ e-mobilitási technológiák maximális kihasználását és ezáltal a városi elektromos tömegközlekedési rendszerek gyors kiépítését.

A Volvo Buses az idén szeptemberben a hannoveri haszongépjármû szalonon mutatja be a dízel üzemû buszokhoz képest 75 százalékos üzemanyag-megtakarítást kínáló villamos-hibridhajtású jármûvének legújabb modelljét. A Volvo és az ABB az elsõ közös projekt keretében a luxembourgi tömegközlekedésben állítja forgalomba 2015-ben a Volvo elektromos-hibridhajtású autóbuszait és telepíti az ABB automatikus e-busz töltõállomásait.

A svéd AB Volvo jármûipari konszern buszgyártásra szakosodott leányvállalata, a Volvo Buses 2009-ben mutatta be elsõ hibridhajtású autóbuszát, és azóta 1600 ilyen jármûvet értékesített a világ 21 országában. Az elsõ teljesen elektromos hajtású autóbuszt 2015 júniusában, a svédországi Göteborg városának ElectriCity elnevezésû projektje keretében állítja majd üzembe a Volvo Buses.

Az ABB 2010 óta több mint ezerötszáz DC gyorstöltõ rendszert szállított világszerte, töltõhálózatokat helyezett üzembe autógyári, közüzemi, kormányzati és kiskereskedelmi vevõi számára, köztük országos hálózatokat is Hollandiában, Észtországban és Dániában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!