2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Palkovics: A felsõoktatásnak alkalmazkodnia kell a demográfiai folyamatokhozForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-31 10:10:36
Ma írják ki a kancellári pályázatokat, a beadási határidõ augusztus 12., és optimális esetben bizonyos intézményekben szeptember 1-tõl már tudnak kancellárt kinevezni – mondta Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár.

A pozícionálás a magyar felsõoktatási rendszer megújításának egyik eleme – mondta a 180 percben Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának tisztségviselõje szerint meg kell oldani, hogy a felsõoktatás alkalmazkodjon a demográfiai folyamatokhoz, az érettségizõk számának folyamatos csökkenéséhez. Egyértelmûnek látszik ugyanis az, hogy a mostani rendszerben az egyetemeknek, fõiskoláknak elõbb-utóbb nem lesz elég hallgatójuk.

Azt is el kell dönteni, hogy a magyar felsõoktatás a magyar gazdaság igényeit akarja-e alapvetõen kielégíteni vagy egy nagyobb térségben, a Kárpát-medencében, illetve bizonyos képzési területeken Európában akar-e versenyezni – tette hozzá.

A kancelláriarendszer bevezetése kapcsán az államtitkár hangsúlyozta, a felsõoktatási intézmények alaptevékenységére, az oktatásra, kutatásra, társadalmi szerepvállalásra vonatkozó autonómiát adott esetben nem az egyetemekre kinevezett gazdálkodási menedzserek fogják korlátozni, hanem azok a pénzügyi és egyéb más körülmények, amelyek esetleg nem tesznek mindet lehetõvé. Hozzátette: a felsõoktatási intézmények elsõ számú vezetõi továbbra is a rektorok.

A kancellári pályázatokat, június 28-án, hétfõn írják ki, a beadási határidõ augusztus 12., és optimális esetben bizonyos intézményekben szeptember 1-tõl már tudnak kancellárt kinevezni – mondta a Kossuth Rádióban Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár. Palkovics: Nem politikai komisszárok lesznek az egyetemi kancellárokMegszûnhet a gazdasági fõigazgatói pozíció a felsõoktatási törvénybenBódis: társszerzõk akarunk lenni a felsõoktatást érintõ döntésekben

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!