2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ezt teheti, akinek elsõre nem jött be a felvételiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-01 10:59:49
Augusztus 12-ig még lehet jelentkezni pótfelvételire, de az OKJ-s, vagy a két éves Felsõoktatási Szakképzések sokaknak jó alternatívát jelenthetnek.

Több mint 32 ezer jelentkezõ szomorkodhatott csütörtökön, amikor kiderültek az idei felvételi ponthatárok. Ennyi embert nem vettek fel egyetlen felsõoktatási intézménybe sem. Akik azonban nem szeretnének halasztani, augusztus 12-ig még jelentkezhetnek a pótfelvételire.

A Híradónak nyilatkozó Bodó Gabriella Lovas terapeuta szeretne lenni, ezért az idei felvételin gyógypedagógia szakra jelentkezett. Négy intézményt jelölt meg, de kevés pontot ért el, egyik helyre sem vették fel. A 19 éves lány azt mondja: a kudarc ellenére sem adja fel az álmát. Tavasszal újra érettségizem magyarból és biológiából, emelt szinten szeretném ezt megtenni, addig tanulom az angol nyelvet, hogy le tudjak belõle nyelvvizsgázni, és ha marad idõm keresek munkát, lehetõleg a lovardában – nyilatkozta a diák.

A budapesti pontváró rendezvényen is több száz diák tudta meg, hogy nem vették fel egyik felsõoktatási intézménybe sem. Sokan egymást vigasztalták. Azok, akik mégsem szeretnének halasztani, még pótfelvételizhetnek, jelentkezni augusztus 12-ig lehet az interneten. Az Oktatási Hivatal munkatársai szerint a júliusi ponthatárok a legtöbb helyen a pótfelvételin sem változnak majd. Minden évben szokott lenni egy-két olyan szak, és leginkább jellemzõen a kedvelt szakok között, ahol a pótfelvételi esetében akkora a túljelentkezés, hogy meghaladja az intézmények által kínált kapacitást, csak ebben az esetben megy feljebb a ponthatár. Egyébként az általános felvételi eljáráson kialakult ponthatárok azok, amik a pótfelvételi eljárásra is jellemzõek lesznek – közölte Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal fõosztályvezetõje.

Idén a 106 ezer jelentkezõbõl 32 ezret nem vettek fel sehova. A leggyakoribb probléma az volt, hogy a tanulók nem érték el a 260 pontos minimum határt. Sokan az alkalmassági vizsgán nem feleltek meg, de voltak, akik éppen a kötelezõ felvételi tárgyból nem érettségiztek.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Fõiskola rektora szerint az OKJ-s, vagy a két éves Felsõoktatási Szakképzések sokaknak jó alternatívát jelenthetnek. Szívesen ajánljuk a felsõoktatási szakképzési formát is ahol a követelmények a tanulás során azonosak az alapszakos követelményekkel, úgyhogy az itt elvégzett tantárgyak egy részét késõbb be lehet számítani, tehát át lehet késõbb mozogni az alapszakokra is, ez egy jó lehetõség – nyilatkozta Vass László, a BKF rektora.

A pótfelvételire a www.felvi.hu oldalon lehet jelentkezni, az eredmények pedig még a tanév kezdete elõtt, augusztus 28-án kiderülnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!