2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szabálytalanságokat talált az ÁSZ több felsõoktatási intézménynélForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-01 11:21:19
Az Állami Számvevõszék 2009-12 közötti idõszakot és elsõ lépcsõben nyolc felsõoktatási intézményt érintõ vizsgálata szabálytalanságokat tárt fel a gazdálkodási jogkörök gyakorlásában az intézmények többségénél.

Horváthné Herbáth Mária felügyeleti vezetõ az általános tapasztalatokról csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: egyes intézmények megsértették a közbeszerzésekre vonatkozó elõírásokat, a hallgatói költségtérítéseket nem a kincstárnál vezetett számlán kezelték. Probléma volt még, hogy a térítési díjakat nem minden esetben alapozták meg önköltségszámítással. Az eszközök és források állományának valódiságát több intézmény leltárral nem támasztotta alá teljes körûen. Az elõirányzatok tervezése, a normatív támogatások felhasználása ugyanakkor alapvetõen szabályos volt. Az állami felsõoktatási intézmények fenntartója szabályszerûen látta el alapítói és egyéb feladatait – jelezte.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kiemelte: 2009-12 között a hatályos felsõoktatási törvény a pénzügyi és vagyongazdálkodási területeken bármely más költségvetési szervhez képest nagyobb önállóságot biztosított az állami felsõoktatási intézmények számára, ezzel azonban nem minden esetben tudtak élni. Több intézmény pénzügyi egyensúlya megingott, mintegy feléhez költségvetési felügyelõket, illetve fõfelügyelõket rendeltek ki – jegyezte meg az alelnök.

Kitért arra is: a fenti idõszakban a felsõoktatási intézmények kiadásai 1881 milliárdot tettek ki, amihez az állam 752 milliárdos költségvetési támogatást biztosított.

Kijelentette: össztársadalmi érdek, hogy a felsõoktatási intézmények szabályosan mûködjenek és maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó elõírásokat, szabályszerûen használják fel a rájuk bízott közpénzeket.

Az ÁSZ valamennyi állami felsõoktatási intézményt górcsõ alá vesz, és idén még két egyházi intézményt is megvizsgálnak. Ezt azért is tartotta fontosnak, mert a Magyarországon mûködõ egyetemek és fõiskolák átfogó ellenõrzésére korábban nem került sor. Az alelnök jelezte: az egyes intézményeket azonos ellenõrzési program alapján vizsgálják, a cél annak megállapítása, hogy szabályos volt-e a pénzügyi és vagyongazdálkodás, a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen mûködött-e a belsõ kontrollrendszerük, valamint, hogy az illetékes minisztérium szabályszerûen gyakorolta-e fenntartói, ágazati irányítói tevékenységeit. Rögzítette: a vizsgálat nem terjed ki ugyanakkor az oktatási és tudományos tevékenységre.

Csütörtökön két felsõoktatási intézmény a veszprémi központú Pannon Egyetem és a Szolnoki Fõiskola anyagát hozták nyilvánosságra.

Horváthné Herbáth Mária közölte: a Pannon Egyetem belsõ kontrollrendszerének mûködtetése, pénzügyi és vagyongazdálkodása – kisebb hiányosságok mellett – megfelelt a jogszabályi elõírásoknak. A csökkenõ költségvetési támogatás és hallgatói létszám, továbbá a romló pénzügyi pozíció ellenére is megõrizte fizetõképességét, kincstári biztost, költségvetési (fõ)felügyelõt nem rendeltek ki. Nem volt szabályszerû ugyanakkor a megbízási díjak elszámolása és mûködési bevételek beszedése, valamint a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások elõirányzatának felhasználásakor is tártak fel szabálytalanságokat. A vagyongazdálkodás és vagyonkimutatás során – egyes mérlegtételek bemutatása és értékelése kivételével – betartották a jogszabályokat és belsõ elõírásokat. A számvevõk az intézmény rektorának fogalmaztak meg javaslatokat a problémák orvoslása érdekében.

A Szolnoki Fõiskolán azt állapították meg, hogy a belsõ kontrollrendszer mûködtetése összességében nem volt megfelelõ, amely a pénzügyi és a vagyongazdálkodás területén egyaránt szabálytalanságokat eredményezett. Az intézménynél a mintegy 41,6 százalékos hallgatói létszámcsökkenés, a bevételi lehetõségek szûkülése és a jelentõs összegû PPP-kiadások miatt többször merültek fel likviditási problémák. A személyi juttatások, a megbízási díjak, a dologi kiadások elõirányzatainak felhasználása, a bevételek beszedése szabálytalanul zajlott, a hallgatói költségtérítéseket nem kincstári számlán kezelték.

A számvevõk a rektornak és a felsõoktatásért felelõs miniszternek egyaránt fogalmaztak meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteni. Ezt utóellenõrzés során értékelheti az ÁSZ.

Az alelnök hozzátette: emellett további hat ellenõrzés – a gyöngyösi Károly Róbert Fõiskola, a Magyar Képzõmûvészeti Egyetem, a gyõri Széchenyi Egyetem, a Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly Fõiskola és a Táncmûvészeti Fõiskola – van befejezés elõtti szakaszban.

Kérdésre jelezte: a Corvinus Egyetem és a Nyíregyházi Fõiskola ellenõrzése július 20-ával indult el, további hét egyetemét augusztus 20-a után kezdik el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!