2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Véleményezhetõk a Natura 2000 területek készülõ fenntartási terveiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-02 10:47:31
Az ország számos pontján készülnek jelenleg Natura 2000 területekre vonatkozó fenntartási tervek, amelyek többsége a napokban válik véleményezhetõvé; a gazdálkodók, földbérlõk, tulajdonosok és egyéb érintettek most ismerhetik meg a tervek tartalmait és tehetnek javaslatokat – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

A tervkészítés két évvel ezelõtt indult a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatok keretében, és a napokban ér végsõ szakaszába: a következõ egy hónap során számos terv válik véleményezhetõvé falufórumokon, terepbejárásokon, interneten, és postai úton. Az egyesület 35 fenntartási terv kidolgozásában vesz részt, melyek területei fõként Szabolcs-Szatmár-Bereg, részben pedig Hajdú-Bihar, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatóak.

A zöldszervezet közleménye szerint a szakigazgatási, államigazgatási szerveknek és hatóságoknak, valamint az érintett önkormányzatoknak, vízgazdálkodási társulásoknak, gazdálkodóknak és tulajdonosoknak is érdemes a saját területük esetében kifejteniük véleményüket, hiszen a fenntartási tervek hosszú távra szólnak, és a tervkészítõk nyitottak a beérkezõ véleményekre.

A Natura 2000 az EU védett ökológiai hálózata, amely a közösségi jelentõségû természetes élõhelytípusok, valamint állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, valamint az annak fenntartását biztosító gazdálkodási formák elõsegítését.

A közleményben kiemelik: a hálózat kijelölését követõen speciális agrártámogatási rendszerek is kidolgozásra kerültek, amelyek a természetvédelmi célokkal összehangolható gazdálkodási formákat ösztönzik. Eddig azonban nem léteztek speciálisan a Natura 2000 területekre vonatkozó kezelési tervek, amelyeket a különbözõ hatóságok, az agrártámogatásokat elõkészítõk, vagy egyéb szakigazgatási szervek a saját munkájukhoz támpontként tudtak volna használni.

A most készülõ fenntartási tervek célja, hogy legyen egy aktuális, átfogó kép az adott területrõl. A fenntartási tervek nem kötelezõ érvényû elõírásokat és tiltásokat fogalmaznak meg, hanem a természetvédelmi célkitûzések és a területeken folyó gazdálkodási és egyéb tevékenységek összehangolását célzó javaslatokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!