2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Így változik az életünk augusztustólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-02 12:05:49
Újra sok jogszabályváltozás érinti az életünket péntektõl. Augusztus elsejétõl többek közt felpörgetik a közmunkaprogramot, jön a kéthetes MNB-betét, ingyen lehet tanulni, valamint egységes ûrlapokon mehetünk panaszra a bankok miatt.

A legnagyobb hatású változás augusztus elsejétõl, hogy az MNB monetáris tanács (MT) áprilisi 24-i egyik döntése értelmében a kéthetes MNB-kötvény kéthetes betétté alakul át - így a külföldi pénzpiaci szereplõk számára nem lesz elérhetõ az MNB-betét, szemben a kötvénnyel. (Az elsõ tender augusztus 6-án lesz.) Ez azon döntéssorozatnak része, amelyek célja az, hogy a jegybank saját eszköztárával is támogassa a belsõ források felé fordulást, az ország külsõ sérülékenységének mérséklését. Az irányadó jegybanki eszköznek csak a formája változik, egyéb paraméterei nem. Így többek közt az MNB-nél elhelyezett betétek továbbra sem tartoznak a jegybank által hitelmûveletei során elfogadható fedezetek körébe.

A jegybank várakozásai szerint a hazai kereskedelmi bankok nagyobb mértékû állampapír-vásárlásával a bankrendszer eszközoldalán fokozatos átrendezõdés mehet végbe. Így a jegybankkal szembeni követeléseket, az MNB-kötvényeket a költségvetéssel szembeni követelések, az állampapírok válthatják fel.

Összeállnak a zárolás részletei

A július 17-én bejelentett 110 miliárd forintos költségvetési zárolás részleteit augusztus 1-jéig kell - a gazdasági miniszter jóváhagyása után - bejelenteniük a fejezetek kezelõinek a Magyar Államkincstárnak. A kormányhatározat szerint a tárcák közül a legnagyobb zárolási kötelezettség az Emberi Erõforrások Minisztériumára jut (9,671 milliárd forint), a Nemzetgazdasági Minisztériumnak 8,378, a Földmûvelésügyi Minisztériumnak 5,552 milliárd forint zárolásáról kell gondoskodnia.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 779,8 millió, a Központi Statisztikai Hivatalnak 109,2 millió, a Kormányzati Ellenõrzési Hivatalnak 3,8 millió forintról kell lemondania. Az uniós fejlesztések fejezetnél 3,785 milliárd forint a zárolási kötelezettség. A Miniszterelnökségnél a rendkívüli kormányzati intézkedések cím kiadási elõirányzatából 20 milliárd forintot zárolnak a kormányhatározat szerint. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap - a Start-munkaprogram kiadási elõirányzata nélküli - egyenlegét legalább 8 milliárd forinttal kell javítani, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnak 6 milliárd forint megtakarításáról kell gondoskodnia.

Nagyon pörgetik a közmunkaprogramot

Felpörög a közmunkaprogram augusztus 1-jétõl: a korábbi hónapok 160-180 ezres átlaga helyett augusztusban már 244 ezer, szeptemberben pedig 221 ezer ember közfoglalkoztatását kell biztosítani. A cél az, hogy az augusztus-decemberi idõszakban átlagosan 193 ezer ember közfoglalkoztatása valósulhasson meg, vagyis teljesüljön az a kormányzati célkitûzés, hogy 2014-ben átlagosan havi 200 ezer ember juthasson közfoglalkoztatáshoz. Továbbra is maximum 11 hónapra létesíthetõ közfoglalkoztatási szerzõdés, azonban míg korábban átlagosan 6 órában alkalmazták a közfoglalkoztatottakat, idén már nyolcórás munkaidõben alkalmazzák õket.

A kabinet eredetileg 183,8 milliárd forintot irányzott elõ az idei költségvetésben közfoglalkoztatásra, 3,9 milliárddal többet a tavalyinál, ezt növelte meg további 47,3 milliárd forinttal - az utóbbi volt többek közt a 110 miliárdos zárolás elrendelésének egyik okkal -, hogy elérhetõ legyen a 200 ezres átlag. Igaz, a Policy Agenda szerint ez a forrás is csupán arra esz elég, hogy idén havi átlagban 170 ezer fõt dolgozzon közmunkában.

Egységesen mehetünk panaszra a bankokhoz

Az MNB módosította a pénzügyi szervezetek panaszkezelésére vonatkozó szabályokat augusztustól. Többek között az írásos panaszok esetén rendszeresít egy formanyomtatványt, amely elérhetõ a jegybank honlapján, miközben az intézményeknek az eltérõ formában beérkezõ panaszokat is kezelniük kell. A részletes szabályokban széles körben elõírja azt, hogy a pénzügyi szervezeteknek milyen módon kell tájékoztatniuk a panasszal élõ ügyfeleket, mind a panaszuk kezelésének módjáról, mind arról, hogy milyen további jogorvoslati lehetõségekkel élhetnek.

A jogszabály alapján a panaszra adott, indokolással ellátott választ a közlést követõ 30 napon belül kell az ügyfélnek megküldeni. Abban részletesen ismertetnie kell a panasz teljes körû kivizsgálásának eredményét, a panasz rendezésére vagy megoldására vonatkozó intézkedést, illetve a panasz elutasítása esetén az elutasítás indokát. A rendelet mellékletében szerepel egy panaszkezelési mintaszabályzatot is, amelyet a szervezeteknek alkalmazniuk kell.

Új telefonszámon lesz elérhetõ a belföldi tudakozó

Október elsejétõl új szolgáltatónál (Invitel Távközlési Zrt.), új telefonszámon, a 11-800-on lesz elérhetõ az országos belföldi tudakozó szolgáltatása. A tervek szerint a 198-as rövid szám használati engedélyét szeptember 30-ig, a 197-es és a 199-es rövid számok használati engedélyét 2014. december 31-ig visszavonja a hatóság. Az augusztus elsején életbe lépõ megállapodást követõen az Invitel bekéri és összegyûjti a többi telekommunikációs vállalatnál meglévõ elõfizetõi adatokat, az adatbázisokat pedig a minõségi szolgáltatás biztosítása érdekében határidõre naprakésszé teszi. A jelenleg használatban lévõ 198-as telefonszámon hangbemondással is figyelmeztetik majd a fogyasztókat a változásra.

Ingyen lehet tanulni

Péntektõl folytatódik az Újra tanulok elnevezésû kormányzati program, melynek keretében a magyar felnõtt lakosság ingyenes képzéseken vehet részt. A program 2012 áprilisában indult és a 2015-ös lezárásig összesen valamivel több mint 44 milliárd forintot költ rá az állam uniós pénzbõl. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztatása szerint a programban azok a tankötelezettségüket teljesített, de öregségi nyugdíjkorhatárt el nem ért felnõttek vehetnek részt, akik munkaviszonyban állnak, közfoglalkoztatottak vagy nyilvántartott álláskeresõk. Annak, aki részt akar venni a programban, a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti illetékes munkaügyi kirendeltségére kell benyújtania az igényét, melyrõl 30 napon belül döntenek az illetékesek.

Tovább keménykednek az oroszok

Oroszország augusztus elsejétõl behozatali tilalmat rendelt el szinte valamennyi lengyel zöldségre és a gyümölcsre. Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet bejelentése alapján egyebek között olyan mezõgazdasági termékekre vonatkozik az importtilalom, mint az alma, a körte, a káposzta, illetve ezek friss és fagyasztott változata. Alekszej Alekszejenko, a felügyelet szóvivõje szerint az intézkedés azon július 28-án bejelentett tervezet része, hogy Oroszország megtiltja a zöldség- és gyümölcsimportot az EU egészébõl, vagy egyes tagországaiból, és hogy ez leginkább a kelet-európai országokat sújtja majd.

Így számolják a lakáspénzt

Lakáspénzt és az egyszeri pénzbeli támogatást kaphatnak a katonák augusztustól. A honvédelmi miniszter rendelete szerint az összegben szerepet játszik a rendfokozat mellett a saját háztartásban eltartott gyerekek száma is. A lakáspénz szállodai vagy apartman jellegû kereskedelmi szálláshely bérletéhez, vagy lakás bérletéhez, valamint lakás lízingjéhez is folyósítható, havi alapösszege pedig Budapesten, Gyõrben vagy Szentendrén 70 ezer forint, Gyõr kivételével megyeszékhelyen, Hódmezõvásárhelyen vagy Tatán 65 ezer, más helyen lévõ lakóingatlan esetén 60 ezer forint. A rendfokozati szorzó egyik végén az õrmester (1,0), a másikon pedig az altábornagyi és a vezérezredesi rendfokozat (1,7) található. Az összeg gyermekenként 5 ezer forinttal nõ, maximum négy gyerekig.

Akadálymentes lesz a közmûszámla

Augusztustól a fogyatékos fogyasztó írásbeli kérelmére, úgynevezett akadálymentes számlát kaphat a villany- és gázfogyasztásáról, majd jövõ augusztustól a víz-, a távhõ- és a szemétszállítási számla is lehet ilyen jellegû. A szabályokat a parlament által februárban módosított rezsicsökkentési törvény tartalmazza. Az akadálymentes számla háromféle lehet: Braille-írással nyomtatott, akadálymentes formátumú elektronikus vagy pedig könnyen érthetõ elektronikus számla. A törvény még annyit mond az akadálymentes számláról, hogy annak a számlaképénél a törvényben meghatározott formai elõírások mellõzhetõek. A részleteket a törvény a kormányra bízta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!