2022. május 20. Péntek, Bernát, Felícia.
 
Önkormányzat 2014 – Három településen más rendszerben szavaznak, mint négy éveForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-04 11:18:31
Három település választói nem abban a választási rendszerben szavaznak az õszi önkormányzati választáson, mint ahogyan négy éve: kettõn a korábbi úgynevezett egyéni listás rendszer helyett vegyes választási rendszerben – azaz egyéni képviselõre és kompenzációs listára is – voksolnak, egy településen azonban visszatérnek az egyéni listás szavazáshoz.

A helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint más rendszerben szavaznak azok, akik tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen élnek, mint a tízezernél több lakosú településen élõk.

A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselõket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot.

A tízezernél több lakosú településen és a fõvárosi kerületben a képviselõk vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint két olyan település van – a Fejér megyei Gárdony és a Pest megyei Ráckeve -, ahol a választópolgárok négy évvel ezelõtt még egyéni listás rendszerben választották meg a helyi képviselõket, most viszont – mivel a település lakosságszáma meghaladta a tízezret – már vegyes választási rendszerben voksolhatnak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban azonban éppen ellentétes folyamat ment végbe négy év alatt, a település lakosainak a száma tízezer alá csökkent. Emiatt bár korábban vegyes választási rendszerben voksolhattak az itt élõk, most õsszel az egyéni listás rendszerben választanak képviselõket. (Az NVI adatai szerint 2010-ben 8029 választó volt a névjegyzékben, most 7949).

Az október 12-ei önkormányzati választáson 169 településen választják meg a helyi képviselõket vegyes választási rendszerben, 3008 településen pedig egyéni listás rendszerben, összesen tehát 3177 településen lesz voksolás, ez eggyel több, mint négy éve. Az õszi önkormányzati választáson lép hatályba a köztársasági elnöknek a határozata, amivel önálló településsé nyilvánította a Veszprém megyei Balatonakarattyát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!