2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak elForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 08:37:10
Nagyjából tízezer, folyamatban lévõ devizahiteles pert függesztenek fel a bíróságok országszerte, olyanokat, amelyeket az adósok még a Kúria jogegységi döntése elõtt indítottak bankjukkal szemben. Mostantól a pénzintézeteknek kell bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el ügyfeleikkel, ehhez bírósági pert kell indítaniuk, amiket kiemeltek kezelnek a törvényszéken, az elsõ- és másodfokú ítéletekre is mindössze 30 napja lesz a bíróságoknak.

Kásler Árpád a legismertebb olyan devizahiteles, aki az árfolyamrés alkalmazása miatt pert indított bankja, az OTP ellen, és azt - csaknem két hónappal ezelõtt - meg is nyerte. Smidáné Kormány Erzsébet adós azt mondja: szeretnék elérni, hogy ne a hitelbe kapott összeg többszörösét követelje tõlük a bank, mert azt nem tudják kifizetni. „Tisztességes elszámolás legyen, hogy a 17 millióra befizetett 3 millió forintból ne legyen 42,5 millió forintos tartozás” – mondta az adós.

Nagyjából tízezren vannak olyanok, akik az elmúlt években - hasonló okokból - beperelték bankjukat. Nemcsak az árfolyamrés alkalmazása, hanem az egyoldalú szerzõdésmódosítások miatt is. Ezeket a pereket most mind felfüggesztik.

A Kúria jogegységi döntése és a július elején elfogadott törvény értelmében ugyanis már nem az ügyfeleknek kell bizonyítaniuk, hogy bankjuk tisztességtelen volt velük szemben, hanem a bankoknak azt, hogy tisztességesen jártak el. A törvény szombaton lépett életbe, a bankoknak 30 napjuk van, hogy pereljenek.

Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese elmondta: a most hatályba lépett törvény felállít egy vélelmet azzal kapcsolatban, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosítás lehetõségét tartalmazó kikötés tisztességtelen, ezért érvénytelen. Azok a pénzügyi intézmények, amelyek ezt a vélelmet meg kívánják dönteni, pert kell indítsanak a magyar állammal szemben – tette hozzá.

Eddig még egyetlen bank sem nyújtott be keresetet a Fõvárosi Törvényszékre, de a bíróságon arra számítanak, hogy legalább 100-150 per indul majd. Ezek lefolytatását kiemelten kezelik, az elsõ és másod fokú ítéletekre is mindössze 30 napjuk lesz a bíróságoknak. Ez azt jelenti, hogy október végére befejezõdhetnek a perek.

Közben a kormány szeptemberre ígéri azt a törvényt, amely a bankok és az ügyfelek közötti elszámolást szabályozza. Akkor derül majd ki, hogy kinek, mennyi pénz jár vissza, vagy mennyivel csökken a tartózása. Ugyanakkor szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az adósokat semmi sem mentesíti a fizetés alól.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a devizahiteles mentõcsomag mintegy 480 ezer családot, csaknem másfél millió embert érint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!