2024. április 24. Szerda, György.
 
Virágzik a gyógyfûturizmus ErdélybenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 10:02:26
Júliusban a gyógynövénygyûjtés fõszezonjában most is megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában.

A környéken szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernõ igazítja útba a természetbúvárokat.A Karcfalván élõ 70 éves szakember évtizedek óta gyûjti, termeszti a gyógynövényeket és a maga összeállította 32 féle teakeverékéért még Ausztráliából, Spanyolországból is érkeznek ide vendégek. A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett "füvesembert" helyben mindenki ismeri.

Macalik Ernõ elmondta, hogy a tarka réteken a gyógyteákhoz az alapanyag felkutatása, kiválasztása összetett feladat, a környéken termõ 100-120 féle gyógynövény puszta felismerése ehhez még kevés. Mint magyarázta, a növényekben rejlõ hatóanyagok dinamikája napszakonként és évszakonként is eltérõ. Az évelõk gyökere tavasszal, õsszel raktározza el a legtöbb értéket, ilyen például a májvédõ hatású gyermekláncfû-gyökér vagy a láz csillapítására javallott lehántott fûzfakéreg. A mentát, csalánt viszont nyáron, a virágzás elõtt érdemes begyûjteni, mert a leghasznosabb hatóanyagai ekkor a levelekben "lakoznak". A csipkebogyó begyûjtése pedig õsszel esedékes.

Macalik Ernõ szerint fontos tudnivaló, hogy a magas vérnyomás ellen használt fagyöngy csak gyümölcsfáról, fõként vackorról gyûjtendõ, az akácfa mint gazdanövény ugyanis káros. Azt sem árt tudni, hogy a gyûjtésnél a kora reggeli órák kerülendõk, mert a harmatos növény a zsákban hamar bepállik, tönkremegy.

A teakészítés külön tudomány, alapjait annak idején a kolozsvári Bolyai Egyetemen tanulta meg Macalik Ernõ. Portája kertjében üvegházat épített, ahol fiókszerû keretekben szétterítve szárítja a begyûjtött vagy maga termesztette 80 féle alapanyagot. A megszárított, apróra õrölt szárak, levelek kellõ arányban összekeverve egymás hatásfokát erõsítik. A megfelelõ arányok megtalálását hosszas kísérletezés, a szakirodalom tanulmányozása elõzte meg.

Macalik Ernõ tudására Magyarországon is számítanak: szakmai irányításával rendezik be a Széchenyi Tudományos Társaság kezdeményezésére Balatonõszödön megvalósuló, a Kárpát-medence gyógynövénykincseit bemutató leendõ mintakertet. A jövõ évre tervezett nyitást követõen itt kaphatnak majd szakmai eligazítást azok, akik házuk körül vagy erkélyükön szeretnének gyógynövényeket termeszteni "azért, hogy a természet patikája ismét az otthonunk részévé váljon" - jegyezte meg a "füvesember."

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!