2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nagyanyáink gyógyító praktikái nyári nyavalyákraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 10:29:11
Sajnos a hosszú, forró nyár nem mindenkinek a felhõtlen pihenés, kikapcsolódás idõszaka, mert egyre több felnõtt és gyermek küzd ilyenkor betegséggel.

Sokan szenvednek középfül,- arcüreg, vagy homoküreg gyulladással, ami egyrészt a pollen allergiának is köszönhetõ, de nagyobb részt a klímaberendezések okolhatók e rendkívül fájdalmas és kellemetlen betegségek kialakulásáért.

Ma már szinte nincs is olyan áruház, étterem, mozi, színház vagy autó, ahol ne lennénk kitéve ennek az ártalomnak! Az erre érzékenyeknek elég néhány perces klímás levegõ, hogy hetekig szenvedjenek, s a kínok kínját éljék át. Nem ritka, hogy egyszerre mindhárom gyulladással küzdenek egy jó kis huzat vagy ventillátorozás után, orvosi segítségként pedig az antibiotikumos kezelés érkezik… Ennek káros hatásait mindenki ismeri: bélflóra tönkretétele, gombásodás lehet a kúra végeredménye, sikere pedig kétséges, s ha szerencsések vagyunk, a következõ huzatig tünetmentesek lehetünk. Ha fül-orr-gégész szakorvoshoz megyünk röntgensugarazás és drasztikus beavatkozások alanyai is lehetünk.

Bár klíma 20-30-50 évvel ezelõtt nem volt, de a huzat akkor is ártalmas lehetett. Ekkor nagyanyáink a természetben, konyhában, megtalálható virágokkal, fûszernövényekkel, levelekkel gyógyították magukat és családtagjaikat. Ezek a régi bevált receptek, gyógymódok ma is mûködnek és mellékhatás mentesek! Arc- és homloküreg gyulladásra segítség lehet a leforrázott kamillavirág vagy a zsálya meleg - de nem forró - gõze. A nagyobb hatás elérése érdekében étkezési szódabikarbónát is tehetünk bele, így még pezseg is és jobban érvényesül a gyógyító gõz.

Valaki a meleg sóra esküszik, azzal gyógyítja fülfájását. Nagyanyáink a fokhagymáról, annak vírusölõ és baktériumölõ hatásáról is tudtak. Ma úgy mondanánk, hogy természetes antibiotikumként funkcionál. Fülbe is beletehetõ, segít a fájdalmas lüktetés megszûntetésénél illetve könnyebben ürül ki a váladék. Segíthet a kövirózsa letört levelének nedûje is fülfájásnál. A körömvirág gyulladáscsökkentõ hatása fülfájásnál is mûködik; a fület kívülrõl kell bekenni a körömvirágkenõccsel és hamarabb a gyógyulás útjára léphet a beteg. Lehet arcüreggyulladásra sós vizes öblítést végezni (orron keresztül fel kell szippantani a vizet), illetve gargarizálni azzal, és az arcüreg irányába masszírozni. A vöröshagyma levét vattára kell cseppenteni és éjszakára bedugni a fülbe. Ez az egész arcüreget és homloküreget átjárja, gyulladáscsökkentõ hatású.

Nem csak külsõleg, de belsõleg is érdemes ilyenkor gyógyteákkal, füvekkel, fûszerekkel kezelni magunkat. Ajánlatos a kamilla, zsálya, kakukkfû vagy diólevél tea fogyasztása. A diólevél tea, kamillatea leszûrés után visszamaradt fõzetét pakolásként az arcra, homlokra tehetjük. Ez nagyon jól csillapítja a lüktetõ fájdalmat, és segíti a váladék fellazulását is. Vigyázzunk, ne legyen forró a pakolás csak kellemesen meleg! Amennyiben nem biztos a gyógynövény vagy fûszernövény kiváló minõsége, ajánlatos gyógynövény boltokban megvásárolni a tiszta teafüveket, drogokat. Mindenki saját maga tapasztalja meg, melyik gyógymód segít neki, hiszen ami az egyik embernek használ, az lehet, hogy a másiknak nem.

A természet azonban rengeteg gyógyító kincset rejt magában és lehetõségek tárházát kínálja. A döntés mindenkinek a sajátja: lehet szúratni, szívatni a fület vagy mosatni az arcüreget vagy antibiotikumokat szedni, vagy esetleg a több száz éve használt és bizonyított gyógynövényeket, fûszernövényeket õseink praktikáit alkalmazni…

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!