2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Elképesztõ videó! Így repkednek a baktériumokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 11:17:54
Itt a nyár, nem gyõzzük készíteni a kulináris csodákat. Nagy igyekezetünkben az ételek készítésénél leginkább a rutin vezérel. A csirkét is jó alaposan, folyó vízzel átmossuk.

Nincs is ezzel baj, hiszen sok esetben jól mûködnek a régi jól bevált fõzési technikák. Akkor most mirõl is van szó?

Például a csirkérõl. És a vele együtt felmerülõ szalmonella lehetõségrõl. Azt mindannyian tudjuk, hogy a köznyelvben szalmonellafertõzésként ismert betegség okozója egy kapszulaalakú, de annál vékonyabb termetû baktérium, ami a melegben különösen jól terjed.

Nézzük, hogy mit mondanak a szakemberek:
A szalmonella kedveli a nedvességet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a konyhánk jól szellõzzön.
A szalmonella-baktérium kedveli a meleget is: baktériumok 10 fokon vígan szaporodnak, és egészen 50 fokig jól érzik magukat. Ráadásul nincsenek nagy igényeik sem, így amíg el nem jön a szaporodáshoz szükséges nedvesség és meleg, képesek évekig vegetálni. A baktérium viszont 70 fok fölött elpusztul, ezért kell nyáron a húsokat alaposan átsütni hogy ne maradjanak rajta baktériumok.
A szalmonella könnyen átterjed. A baktériumok terjedésére azért nem gondolunk, mert nem látjuk szabad szemmel, milyen iramban képesek például szaporodni, vagy milyen egyszerû módon - egy érintéssel - átterjednek. Éppen ezért mindig alaposan mossunk kezet, mielõtt élelmiszerhez nyúlunk.
Ne adjunk teret a baktériumok szaporodásának! A konyhai higiéniánál nincs fontosabb: ezért fokozottan figyeljünk a konyha és a hûtõszekrény tisztaságára. Tartsuk tisztán a konyhapultot, az edényeket azonnal mosogassuk el használat után.

Most pedig érdemes megnézni azt a videót, amit a Drexel Egyetem kutatói tettek közzé. A látványos videóban megdöbbentõ módon láthatjuk, hogy egy baromfi mosásánál 14 másodperc alatt hogyan fröccsenhetnek szét a baktériumok a vízcseppekkel. Ezért érdemes odafigyelni, hogyan öblítsük a húst!


További érdekesség a témában

Food Standards Agency (a brit Élelmiszerszabvány-ügyi Hivatal, a továbbiakban: FSA) felhívásban kérte a lakosságot, hogy ne mossák meg a nyers csirkehúst, mert ezzel közvetve az ételmérgezés egyik veszélyes formáját; a campylobacter-fertõzést idézhetik elõ.

A felhívás válasz arra, hogy az új számadatok szerint az emberek 44%-a sütés elõtt mindig megmossa a csirkehúst, márpedig ezen folyamat során a szétspriccelõ vízcseppekkel a campylobacter baktérium a kézre, a ruhára, a konyhai munkafelületre, valamint a segédeszközökre is átterjedhet.

A campylobacteriosis az Egyesült Királyságban az ételmérgezés egyik legelterjedtebb formája, amely évente körülbelül 280 000 embert támad meg. Az ilyen eseteknél körülbelül ötbõl négyszer fertõzött csirkehús a felelõs. A betegség alhasi fájdalmakat, erõteljes hasmenést és hányást okozhat. A kór egyes esetekben irritábilis bél szindrómához, reaktív arthritishoz vagy Guillain-Barré szindrómához vezethet, amely az idegrendszer egyik súlyos megbetegedése. A fertõzés szélsõséges esetben halálos kimenetelû lehet. Az 5 éves kor alatti gyerekek és az idõsek a legveszélyeztetettebbek.

A felhívás részeként az FSA levelet írt az élelmiszerekkel foglalkozó mûsorok gyártóinak is, amelyben arra kéri õket, hogy közvetítéseikben ne szerepeltessenek olyan képeket, amelyeken a nézõk éppen a nyers csirkehús „vízzel történõ megtisztításának” lehetnek szemtanúi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!