2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Már babakorban eldõl - Ettõl függ, kire hogyan hat a táplálkozásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 11:33:38
Címkék: Bihari hírek, baba
A stressz is növelheti az elhízás kockázatát, de a tartósan feszült lelki állapot az ellenkezõ véglethez, erõs fogyáshoz is vezethet. Az, hogy kinek milyen módon hat a táplálkozására a stressz, már csecsemõkorban eldõlhet.

Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát, aki feszültséget él át, annak lassul az anyagcseréje, így ugyanattól az ételtõl könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban – állapította meg egy amerikai kutatás.

Az Ohiói Állami Egyetem tudósai ötvennyolc nõtõl kérdezték meg, hogy mennyire volt stresszes az elõzõ napjuk, aztán mindenki kapott 950 kalóriát tartalmazó menüt. Az evés utáni hét órában a stresszes helyzetekrõl beszámoló résztvevõk átlagosan 104 kalóriával égettek el kevesebbet, mint akik nem éltek át feszültséget. Tehát a stresszes csapatnál rakódott a zsír – a különbség a kutatók szerint évi öt kilogramm is lehet.

A tartós belsõ feszültség nem csak az emésztést, hanem azt is befolyásolhatja, mennyit eszik valaki. Vetró Ágnes pszichiáter, a Szegedi Tudományegyetem docense a Napközben keddi adásában azt mondta, az erõs stresszhelyzet két irányba hathat: van, akinek ilyenkor egy falat sem megy le a torkán, más ember pedig inkább enni kezd. Utóbbi nyilván súlygyarapodáshoz vezet, de a másik típusba tartozók a nagyon stresszes napok alatt több kilót is le tudnak dobni magukról.

Az, hogy a táplálkozását tekintve ki, hogyan reagál a feszültségre, az adott személyre jellemzõ pszichés berögzültségén múlik. Ez már csecsemõkorban elkezdhet kialakulni, például amikor a szülõ nem csak akkor eteti meg a babáját, amikor az valóban éhes, hanem amikor az bármilyen egyéb ok miatt – például mert fázik vagy nyûgös – felsír. Ezeknél a gyereknél nagyobb az esély az elhízásra, illetve, hogy késõbb, stressz esetén evéssel próbálják oldani a feszültséget.

A pszichiáter hozzátette, ha eszünk, akkor a vér a gyomrunkba, belsõ szerveinkbe tolul, miközben a stresszel való megbirkózást az segítené, ha inkább az agyba áramolna. Vetró Ágnes azt is hangsúlyozta, nemcsak a túlzásba vitt evés okozta „bánatháj” káros az egészségre, hanem az is, ha valaki alig eszik a feszült idõszakjaiban, és szinte elemészti magát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!