2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sokakat vonzó milliókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-06 13:10:26
„Annyi méhlegelõ a világon nincs, ami ennyi családot képes lenne eltartani”.

A méhésztársadalom sokat látott tagjai legalábbis gyanakodva figyelik azt a folyamatot, ami szerintük semmi jóra nem vezet. – A fiatal gazda-pályázat keretében lehetõség van arra, hogy az illetõ agráros végzettséggel vagy gazdatanfolyamot követõen akár 12 millió forintot nyerjen saját méhészet beindítására – fogalmazott az egyik, névtelenséget kérõ informátorunk.
Alig emeltek

Szerinte aggályos, hogy tömegesen támogatnak hazai és uniós forrásból új méhészeteket, miközben már ma is túlterheltek a hazai méhlegelõk. A tendencia nyilvánvaló: a méztermés egyre csökken, miközben a méhcsaládok száma folyamatosan nõ. Ezt a folyamatot a saját bõrén érzékeli Veres Ferenc berettyóújfalui méhész is, aki a feleségével együtt mintegy 120 méhcsaláddal járja az országot.

– Tavaly és tavaly elõtt is gazdagabb méztermés volt, idén a családok nagyjából a fele mennyiséget termelték meg annak, amennyi egy ekkora állománytól elvárható lenne. Akácból 10-12 kilós pergetési eredménnyel „büszkélkedhetünk” két helyrõl, ami nem nagy durranás. A méheket etetni kell, az autót meg tankolni, és akkor az útdíjról még nem is beszéltem.

Szóval, miközben a költségeink állandóak, idén csupán száz forinttal emeltük a méz árát, többet ugyanis nem bír el a fizetõképes kereslet – foglalta össze a pillanatnyi helyzetüket a bihari gazdálkodó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!