2024. április 24. Szerda, György.
 
Félévi bérünk az államéForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-06 14:28:48
Az adószabadság napja azt a szimbolikus dátumot jelöli, amikortól a fizetésünk egésze a miénk.

Július 16-a, szerda jeles nap volt a magyar munkavállalók életében, bár, ha megkérdeznék a dolgozókat, hogy mitõl volt az a nap más, mint a többi, valószínûleg fogalmuk se lenne róla. Ekkorra eset idén az “adószabadság napja“, azaz, ha a teljes fizetésünket levonná a munkáltatónk (ami persze csak elvileg lehetséges), akkor 197 nap alatt fizetnénk ki az államnak járó éves adó- és járulékterhet, így a hátralévõ 168 napi keresményünk már az utolsó fillérig a mienk lenne.

Ez elsõ hallásra talán jól hangzik, valójában azonban a kereseteket terhelõ közterhek dolgában még mindig a sor végén kullogunk. Olyannyira, hogy a 28 tagországot számláló Európai Unióban csupán az osztrákoknak, a franciáknak és a belgáknak kell többet dolgozni azért, hogy letudhassák a kötelezõ fizetnivalót, persze náluk még így is nagyságrendekkel több pénz marad az emberek zsebében.

Jól szemlélteti a hazai bérterhelés mértékét a minimálbér példája: Magyarországon a 101 ezer 500 forintos minimálbér valójában 130 ezer forintba kerül a munkaadónak, amibõl azonban mindössze 66 ezer 500 forintot kap kézhez a munkavállaló.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!