2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mesterséges levelet fejlesztett ki egy londoni diákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-06 14:42:38
Víz és fény segítségével szén-dioxidból oxigént termel egy londoni diák által újonnan kifejlesztett mesterséges levél.

Nem csak a föld tüdejének nevezett esõerdõk vészes elpusztítása miatt lehet hamarosan kulcsfontosságú Julian Melchiorri zseniális találmánya az oxigént termelõ mesterséges levél. A levél a természetes selyem fehérjéibõl épül fel, ebbe helyezték el a növényi fotoszintézist végzõ sejtszervecskéket, az úgynevezett kloroplasztiszokat. Azért éppen a selyemszálakat választották alapanyagul, mert ezek nagyon jól stabilizálják a molekulákat.

Julian Melchiorri, a londoni Royal College of Art hallgatója az amerikai Tufts Egyetem selyemlaboratóriumával együttmûködésben fejlesztette ki a mesterséges levelet, amely szerinte akár a hosszú távú ûrutazásokban is jól alkalmazható, hiszen az oxigéntermelésben helyettesítheti a zéró gravitációban nem növekedõ növényeket. A selyemlevél (Silk Leaf) azonban a Földön is jól használható. Mutatós lámpabura válhat például belõle, amely oxigénnel is dúsítja a levegõt, de nagyobb léptékben is alkalmazható: akár épületek homlokzatára vagy szellõztetõrendszerekbe is telepíthetõ egyfajta szûrõként, amely frissíti a beáramló levegõt.

A mostani oxigénhiányos metropolisok levegõje már több, mint káros az egészségre, s az a néhány kósza fa, ami a városi parkokban még megtalálható, már nem képes felvenni a versenyt a milliós autópark kipufogógázával. Arról most ne is beszéljünk, hogy a döntéshozók még így is mindent megtesznek azért, hogy fákat vágassanak ki és helyettük újabb irodaházakat emeljenek a semmibõl.

Visszakanyarodva a fiatal srác találmányára, melyet a Tufts Egyetem kutatóival együttmûködve tervezett meg: számos más fantasztikus dologra is alkalmazható az oxigént termelõ mûlevél. A város épületek bevonása kívülrõl és belölrõl adja magát, ha egészséges életmódra vágyunk, de például az ûrkutatásban is új távlatokat nyithat, hiszen a zéró gravitációban nem lehet oxigént termelõ növényeket növeszteni, így pedig erõsen korlátozott ûrutazásokra képes az emberiség. A távlatok beláthatatlanok, de nézzétek meg, hogy mesél az oldal alján tört angolsággal saját zseniális találmányáról a feltaláló.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!