2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A vártnál kedvezõbben teljesített az ipar az elemzõk szerintForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-06 14:49:41
A vártnál kedvezõbbek lettek az ipari termelés júniusi adatai, a bõvülés motorja továbbra is a jármûipar az MTI által megkérdezett elemzõk értékelése szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt elõzetes adatai szerint az ipari kibocsátás júniusban 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az elõzõ hónaphoz képest 1,8 százalékkal nõtt.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje szerint a vártnál jobban teljesített az ipar annak ellenére, hogy az elmúlt idõszakban az orosz-ukrán konfliktus miatt, az ipar, ezen belül is elsõsorban a gyógyszergyártás kisebb visszarendezõdését tapasztalták.

A júniusi adatok azt mutatják, hogy az ágazati konjunktúra sokkal szilárdabb lábakon áll, mint amire korábban gondoltak, ami egy nagyon masszív és jelentõs ipari növekedést vetít elõre az idei év folyamán – mondta.

Kifejtette: valószínûleg továbbra is az autóipar dominál a termelés növekedésében a korábban hazánkba települt gyáraknak köszönhetõen, azonban kedvezõ jel az is, hogy az iparág maga után húzza a beszállítói ágazatokat. A korábbi beruházásoknak jelentõs másodkörös hatása szélesebb bázison nyugvó növekedést eredményez – vélekedett.
Az elemzõ hangsúlyozta: az orosz-ukrán konfliktus továbbra is egy lefelé mutató kockázat, amelynek nyomon követése elengedhetetlen.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzõje szintén úgy véli, hogy a júniusi ipari termelési adatok jobbak a várakozásoknál, gyorsuló növekedés mutatkozik. A májusi gyengébb adat – 9,6 százalékos növekedés a márciusi 10,6 százalékos után éves szinten – átmeneti megtorpanás volt csak és folytatódik a pozitív tendencia az iparban.

Hozzátette: mivel elõzetes az adat, részletes számok még nincsenek a növekedés pontos összetételérõl, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján lehet tudni, hogy az autóipar volt a növekedés motorja, de más iparágak, mint a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása is kezdett felzárkózni mellé.

A szakértõ arra számít, hogy a növekedési ütem kicsit lassulni fog a következõ hónapokban, mivel a harmadik negyedévtõl már a tavalyi bázisadatok is kedvezõbbek lesznek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!