2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
OFI: az interneten már elérhetõk a kísérleti tankönyvekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-06 14:56:31
A 2014/15-ös tanévtõl 1501 iskolában kezdenek el tanítani a kísérleti tankönyvekbõl, a kiadványok az interneten már elérhetõk – közölte az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) kedden az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: szeptembertõl 27 megújuló tankönyv, valamint 21 munkafüzet és 2 szöveggyûjtemény, összesen 50 könyv (62 kötet) jelenik meg az általános iskolák 1., 2., 5., 6. és a középiskolák 9., 10. évfolyama számára. Az Emberi Erõforrások Minisztériuma megbízásából a kísérleti tankönyveket és taneszközöket az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) készítette el.

A tankönyvek 62 kötete letölthetõ pdf formátumban keddtõl elérhetõ az OFI weboldalán (www.ofi.hu/letoltheto-tankonyvek), így a pedagógusok, a diákok és a szülõk egy hónappal az iskolakezdés elõtt megismerkedhetnek az új tankönyvekkel.

Jelezték: a tankönyveket õsztõl 126 iskola és 966 – önként erre a feladatra jelentkezõ – pedagógus fogja úgy használni, hogy dokumentált tapasztalatai beépülhessenek majd a fejlesztés további folyamatába. A kísérleti tankönyvek nyomdai munkálatai befejezõdtek, a kötetek a Könyvtárellátó (Kello) raktáraiból jutnak el az iskolákba.

A közleményben kitértek arra is, hogy a kísérleti tankönyvek fejlesztésénél hangsúlyos a tudományos és tanárképzõ intézmények (egyetemek), valamint a gyakorló pedagógusok osztálytermi tapasztalatainak felhasználása is. Az új taneszközök a korszerû, tanulóközpontú oktatási elvre épülnek és a diákok kompetenciáinak fejlesztésére fókuszálnak. A megújuló tankönyvek sokszínûek, számos pedagógiai módszert vonultatnak fel, a legkorszerûbb pedagógiai metodikák felhasználásával készülnek – írták.

A kísérleti tankönyvek tankönyvvé nyilvánításával kapcsolatban meghatározó elvi újítás, amelyre korábban ekkora körben nem volt példa, hogy a majdani végsõ változatok elkészítése a pedagógusok, a diákok és a szülõk véleményének érdemi és meghatározó figyelembevételével történik. Ezért nevezi a jogszabály ezen könyveket kísérleti tankönyveknek. Az ilyen, kipróbáláson alapuló tankönyvfejlesztésre a piaci alapú tankönyvellátás korábban nem volt lehetõség – tették hozzá.

A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként 350-400 forintért), a szakiskolai kísérleti közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az OFI a diákoknak.

A megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, amelybõl félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek – közölte az intézet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!