2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Újabb rejtélyes krátereket fedeztek fel SzibériábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-06 15:24:02
Két újabb ismeretlen eredetû krátert fedeztek fel Szibériában, alig néhány héttel azután, hogy egy hasonló hatalmas mélyedésre bukkantak a területen.

A tizenöt, valamint a több mint négy méter átmérõjû lyukakat rénszarvaspásztorok fedezték fel a Jamal- és a Tajmir-félszigeteken - számolt be a The Siberian Times címû angol nyelvû lap, amely képeket is közölt a rejtélyes mélyedésekrõl.

A kráterek eredetére vonatkozó elméletek a meteorit-becsapódástól kezdve, az eltévedt rakétákon át, egészen a földönkívüliekig, illetve a föld alatti gázrobbanásig terjednek. A kutatók szerint azonban alapos vizsgálatokra van szükség a lyukak keletkezésének meghatározásához.

Az orosz állami televízió a közelmúltban számolt be egy hatalmas lyukról, amelyet a helyiek által a világ végeként emlegetett Jamal-félszigeten fedeztek fel, ahol a hõmérséklet mínusz 50 Celsius-fok alatt mozog és a Nap alig kel fel a téli hónapokban.

A vesztyi.ru orosz hírportál szerint nemrég orosz tudományos expedíció érkezett a jamali fekete lyukként elhíresült elsõ mélyedéshez, amely nagyjából hetven méter mély és egy jeges tó van az alján.

A õslakos rénszarvas pásztorok által lakott Jamal-félsziget Oroszország egyik leggazdagabb földgáz lelõhelye.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!