2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az idén a tavalyinál nagyobb termés lesz a szõlõkbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-06 15:44:37
Az idén várhatóan nagyobb termést szüretelnek majd a gazdák a tavalyinál – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelõs helyettes államtitkára kedden az MTI érdeklõdésére.

Kiss Eliza tájékoztatása szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a termésbecslésen jelenleg is dolgozik, szakmai elõrejelzésükbõl jelenleg az állapítható meg, hogy a 3 millió hektoliteres mennyiséget nem fogja elérni a pincékbe kerülõ összes idei bor mennyisége.

Az utóbbi hónapokban a korábbi évekénél magasabb borkészletek és a nagyarányú lédig borimport miatt aggódtak a gazdák – fûzte hozzá.

Emlékeztetett: tavaly összesen 1,21 millió mázsa volt a szõlõtermés a Kunsági borvidéken – ahová az importált bormennyiség szinte teljes mennyisége érkezik – és a további információk alapján mintegy 250 ezer mázsa szõlõt vittek be más magyar borvidékekrõl. Az Alföldön mûködõ borászati vállalkozások jelentõs mértékben vásárolnak fel a Tokaji és a Mátrai borvidékrõl is termést. Az Alföldön meghatározó piaci szereplõk abban látják a legnagyobb problémát, hogy a déli bortermelõ országokban (Olaszország, Spanyolország) 2013-ban jó volt a termés, amely egész Európában csökkentette az árakat.

A külföldi borok importjának élénkülése (2011-ben 789 ezer hektoliter és 2012-ben 552 ezer hektoliter) egyértelmûen az alacsonyabb hazai terméshez köthetõ. A tavalyi évben a korábbi évekhez képest kevesebb bort hoztak be Magyarországra. Az import értéke rendre jelentõsen elmarad az export értékétõl, és az átlagár is csak az exportár mintegy 70 százaléka. Az Olaszországból érkezõ bor átlagára ennél is alacsonyabb, a vizsgált idõszak átlagában 56,16 eurócent – mintegy 170 forint – literenként.

A hazai borok elõállítására és adminisztrációjára vonatkozó szabályoknál eddig egyszerûbb volt bort behozni Magyarországra. Így a jogszabályok kikerülése, illetve a tisztességtelen versenyelõny megszerzésének lehetõsége fennállt. A Földmûvelésügyi Minisztérium ezért több konzultációt követõen módosítást kezdeményezett a Magyarországra behozott borok ellenõrzésére és pontosabb nyomonkövetésére.

A szigorúbb ellenõrzést és adminisztrációt kívánó intézkedés a hatósági ügyintézés idejét is növelte. Az ügyintézési határidõre vonatkozó rendelkezések már hatályosak, az új ellenõrzési és adminisztrációs intézkedéseket tartalmazó jogszabály hamarosan megjelenik – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!