2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Antibiotikumoknak ellenálló kórokozók nyomában a magyarokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-07 12:54:02
A baktériumok rövid idõ alatt képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, és ennek következtében több más készítménnyel szemben is rezisztenssé válhatnak.

Ezt állapították meg az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban Papp Balázs, illetve Pál Csaba vezetésével mûködõ két Lendület-kutatócsoport tagjai. A rangos Nature Communicationsben publikált eredményük hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztéséhez is támpontot nyújthat.

"A szinte minden gyógyászatban alkalmazott antibiotikumnak ellenálló, multirezisztens baktériumtörzsek egyre kevésbé kezelhetõ, globális méretû egészségügyi problémát jelentenek" – vázolta a kutatás hátterét Spohn Réka, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységéhez tartozó, Pál Csaba Lendület-csoportvezetõ irányította laboratórium elsõéves doktoranduszhallgatója, aki a tanulmányt megosztott elsõ szerzõként jegyzi. Mint elmondta, a baktériumok gyakran egyszerû mechanizmusok révén is képesek az alkalmazkodásra, az antibiotikumok nagymértékû használata pedig csak tovább gyorsítja a folyamatot. A probléma jelentõségét mutatja, hogy az Egyesült Államokban az egyes baktériumtörzsek által okozott fertõzésben többen halnak meg, mint HIV-fertõzésben.

"Keresztrezisztencián azt a jelenséget értjük, amikor egy baktérium alkalmazkodik egy adott antibiotikumhoz, és ezáltal több más, számára még ismeretlen antibiotikummal szemben is ellenállóvá válik" – mutatott rá Spohn Réka. A kólibaktériummal végzett laboratóriumi evolúciós kísérletek során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az egysejtû – bár a 12 vizsgált antibiotikum esetében eltérõ mértékben, de – rendkívül gyorsan alkalmazkodott az egyre növekvõ dózisú antibiotikumokhoz: mindössze két hónap után akár több százszoros mennyiségnek is ellenállt.

A kutatások arra is kiterjedtek, hogy az egy-egy antibiotikumra már rezisztens baktériummal szemben mennyire hatásos a kutatásba bevont többi 11 készítmény. Az eredmények alapján megalkotott keresztrezisztencia-hálózat azt mutatja, hogy "akár már egyetlen antibiotikumhoz alkalmazkodva is multirezisztenssé válhat a baktérium, azaz számos más szerrel szemben is csökkenhet az érzékenysége" – figyelmeztet Spohn Réka. Azt is kiemelte, hogy nem csak azokban az esetekben figyelhetõ meg nagymértékû keresztrezisztencia, amelyekben a vizsgált antibiotikumok hasonló módon hatnak a baktériumra, vagy hasonló a kémiai szerkezetük. "Teljesen eltérõ hatásmechanizmusú antibiotikumok esetében is megfigyelhetõ volt, hogy a baktérium képes megélni a számára ismeretlen antibiotikumnak akár a 128-szoros dózisán is" – idézte az adatokat a kutató.

A genetikai vizsgálatok alapján a laboratóriumi evolúció során megjelenõ rezisztenciáért általában öt-tíz mutáció felelõs. "Vizsgálataink során egy forradalmian új, a kutatócsoportunkban viszont már igen magas szinten alkalmazott tudományág, a genommérnökség eszköztárát is alkalmaztuk" – emelte ki, amirõl egy, a szélesebb közönségnek szóló, összefoglaló munkát közölt a rangos nemzetközi Nature Reviews Genetics folyóirat a lendületes kutatócsoport tollából. "Az említett módszerrel akár evolúciós kérdések feszegetése is lehetséges, alkalmazásával ugyanis szándékosan elõ tudtunk idézni több, az evolúciós kísérletünk során megismert mutációt, és kiderült, hogy ezek a manipulációk a baktériumtörzsben multirezisztenciához vezettek" – magyarázta Spohn Réka.

A szegedi laboratórium korszerû eszközparkja – amelynek kiépítéséhez a Lendület-pályázat, valamint az MTA-nak a kiemelkedõ tudományos tevékenység infrastrukturális feltételeit biztosító pályázatai is hozzájárultak – révén a kutatók az antibiotikum-keresztrezisztencia mögött álló molekuláris folyamatokba is bepillantást nyertek. "Programozható automata inkubátorok, illetve pipettázó robotok állnak rendelkezésünkre, amelyek lehetõvé teszik, hogy a kutatás több lépése is teljesen automatizáltan menjen végbe. Ezen eszközök segítségével akár több száz mutáció kombinációját is visszajuttathatjuk véletlenszerûen a baktérium örökítõanyagába. A jelenség összetettségét mutatja ugyanis, hogy több mutáció együttes elõfordulása a genomban gyengítheti vagy épp erõsítheti egymás hatását" – mondta a szegedi kutató.

Az egyedülálló módon – rendszerbiológiai, genomikai és genommérnöki megközelítésben – folytatott vizsgálat kimutatta, hogy a keresztrezisztencia-hálózat szabályszerûségei, elsõsorban az alkalmazkodás következtében megjelenõ mutációk alapján a keresztrezisztencia elõre jelezhetõ. "A kórokozó által hordozott mutációk ismeretében következtethetünk arra, hogy nagy valószínûséggel mely antibiotikumokkal szemben mutat majd rezisztenciát a baktérium" – foglalta össze az egészségügyi szempontból is új távlatokat nyitó kutatás eredményeit a szakember.

Papp Balázs 2009-ben, Pál Csaba 2012-ben nyerte el a Lendület program támogatását, kutatócsoportjaik az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységében mûködnek. Kutatásaik során számítógépes és evolúciós rendszerbiológiai megközelítéssel vizsgálják, hogy milyen molekuláris mechanizmusok befolyásolják a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!