2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Így nem lesz unalmas a lecsó! Válasszunk kedvünkre!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-07 14:55:03
A lecsó a nyárhoz tartozik. Az üdülõben, a strandon, egy Balaton-parti vityillóban a nap bármely szakaszában sokféle képen elkészíthetõ étel a lecsó.

Magyaros lecsó

Hozzávalók (két személy): 3 közepes fej hagyma, 8-10 paprika, 4 paradicsom, kb 10 dkg szalonna, 15 cm kolbász és 4-5 tojás.

A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, közben a hagymát és a paprikát (kimagozva) földaraboljuk, a hagymát rádobjuk a szalonnára, megdinszteljük és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a paprikakarikákat, pici sót és fedõ alatt pároljuk, ha kicsit rokkant, óvatosan átforgatjuk. Mikor már elvesztette a nyers színét, hozzáadjuk a paradicsomcikkeket, ezzel is hagyjuk kicsit rotyogni. Közben a fölpöndörödõ paradicsomhéjat kiszedegetjük. Ízesítjük egy kis borssal. A továbbiakban úgy alakul, ahogy épp kedvünk vagy alapanyagunk van. Ez lehet füstölt kolbász, amit a végén rakunk hozzá, vagy néhány tojást keverünk bele, esetleg mindkettõt, avagy egyiket sem. Pirított tarhonyával tálaljuk, kivéve, ha tojás is van benne, akkor csak kenyérrel csúszik. Aki szereti, csípõs ízt is csempészhet a lecsóba.

Reform lecsó

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, pirospaprikát szórunk rá és hozzáadjuk a paprikadarabokat, ízesítjük pici sóval, fokhagymával. Ha a paprika kicsit összeesett, belerakjuk a hámozott paradicsomot, összeforraljuk. Francia mintára adhatunk hozzá cukkinit és padlizsánt, majd az egészet a sütõben fedõ alatt puhára pároljuk.

Lecsós hús

Személyenként két szelet húst kis olajon megpirítunk, félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékban elkészítjük a fenti módok egyikén a lecsót, a húst visszatesszük és fedõ alatt kis lángon puhára pároljuk. Variációk: lehet használni a csirke különbözõ alkatrészeit és máris kész a lecsós csirke. Egy májas recept: a sima resztelt májhoz adunk paradicsomot, paprikát, a végeredmény lecsós máj. Érdemes ezt is kipróbálni.

Rakott lecsó

Személyenként két szelet húst (lehet madárcici, karaj) egy kevés olajban megpirítunk, tûzálló tálba tesszük. A visszamaradt zsiradékban hagymát dinsztelünk, rádobjuk a paprikát és a paradicsomot, elég csak kicsit összeforralni, a sütõben még párolódni fog. Ezzel a lecsóval leöntjük a húsokat, lefedjük az edényt és elõmelegített sütõben megsütjük.

Rakott lecsó másként

Egy nagy darab alufóliára pici olajt csöpögtetünk, vagy szalonnaszeleteket rakunk rá, erre jön személyenként két szelet tarja, amit elõtte kicsit kiklopfolunk, sózunk, borsozunk, megszórjuk zúzott fokhagymával. A húsokat beborítjuk fél fõre vágott hagymával, paprika- és paradicsomkarikákkal. Becsomagoljuk az alufóliába, gondosan, hogy mindenhol jól zárjon és bedugjuk az izzó parázsba kb. 1,5-2 órára. Köretnek alufóliába csomagolt krumplit sütünk szintén a parázsban. Kicsit hiányzik a füstös íz, de cserébe rövidebb a sütési idõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!