2024. április 24. Szerda, György.
 
Megosztottak a nyírbogáti romákForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-21 11:36:43
Ha valaki elfogyasztott valamit, annak be kell fizetni az árát. Az önkormányzat soha nem követelt egy plusz fillért senkitõl, ami viszont jár, azt szerettük volna látni" - mondta Nyírbogát polgármestere. Mit mondtak a nyírbogáti romák?

Nyírbogát - Péntek reggel feljöttem a polgármesteri hivatalba – sorolja dühösen az egyik lépcsõn ülõ asszony Sebõk Ibolya Nyírbogáton, majd így folytatja – kértem a kislányomnak az ápolási díjából, mire azt mondta a polgármester, hogy nem tud segíteni, menjek haza.

 

Én meg azt mondtam, nem tudom a kislányom iskolába hordani, mert mozgáskorlátozott, fel szemére nem lát. – Ahányszor jövök segítséget kérni, több mint egy éve nem hajlandó szóba állni – sorolja Varga Sándorné – lányomat vitte a múltkor a mentõ, itt meg az egyik irodában kiadták a pénzemet, a másikban visszavették. Borítékban kaptam meg az ápolási díjat. Én beteges vagyok, a férjem rokkant nyugdíjas, kértem hogy a drótot tudjuk megvenni, a pénzemet, vagy kamat mentes kölcsönt  Azt mondták, ne adjak be kérelmet. Vízdíj tartozásom volt, azt levonták, úgy kaptam meg az ápolási díjat.

Sokan állnak a polgármester, Simon Miklós irodája elõtt

Nem felel meg a valóságnak, hogy mi rákényszerítettük az embereket, hogy fizessék be a járandóságukat. Jogszabályok rendelkeznek arról, hogy ha valakinek van egy kötelezettsége, akkor annak eleget kell tenni. Úgy gondolom, nem csak az országban, hanem a településeken is rendet kell tenni, azt nem lehet privilégiumnak tekinteni, hogy én cigány vagyok és nem fizetek, vízdíjat. Ha valaki elfogyasztott valamit, akkor annak be kell fizetni az árát. Az önkormányzat soha nem követelt egy plussz fillért senkitõl, ami viszont jár, azt szerettük volna látni.

Elhatároztuk, és ebben a képviselõ testület megerõsített, hogy a kintlévõséget minden törvényes eszközzel csökkentsük. Az önkormányzat 64 millió forint forráshiánnyal küzd. Lényegében arról van szó, hogy a település vízellátása önkormányzati kézben van. 3 hónappal ezelõtt a kintlévõség elérte az 5,4 millió forintot. Az éves bevétel 15 millió körül van, ebbõl látható a tartozások mértéke is. A kezdeményezésünk nyomán a tartozás 1,4 millió forintra csökkent. Adó esetében a tartozás több tízmillió forint.

Véleményem szerint Tejfel László azért járatja le az önkormányzatot, mert tõle már kikötötték a vizet, ugyanis tartozásának mértéke meghaladta a 100 ezer forintot. A cigányság normálisan fizeti a vizet, õ pedig errõl tárgyalni sem hajlandó. A többi cigányemberrel megállapodtunk, havonta 4-5 ezer forintjával törleszti a tartozást. Az önkormányzat nem bír el ekkora kintlévõséget. Kinek fizetjük átutalás helyett készpénzben a járandóságot? Sok ember kéri, hogy ne utaljuk neki a pénzét, mert idõveszteség, amíg megjelenik a számláján, ezért inkább készpénzben veszik fel.

Ezalatt a lakásfenntartási támogatást, a rendelkezésre állási támogatást, és az ápolûsi díjat kell érteni. Más kérdés, hogy a pénztáros, amikor kifizeti a járandóságot, felhívja a figyelmét az ügyfélnek, hogy most amikor pénz van a kezében, szíveskedjen adó, vagy vízdíj tartozását törleszteni.Mi egy forintot soha nem vontunk le, az nem járható út, aki nem akarta rendezni a tartozást, távozott. Az említett döntés testületi döntés, és noha nem tagja az önkormányzatnak Tejfel László, de mint cigány önkormányzati vezetõ mindig meghívást kap, többynire meg is jelenik, errõl jegyzõkönyv illetve jelenléti ívek errõl tanúskodnak.

A Tejfel Lászlóval kialakult konfliktus másik oka lehet, hogy õt az önkormányzat alkalmazza, mint munkaerõ piaci menedzser egy másik személlyel közösen. Több panasz érkezett rájuk, hogy nap közben nem tartózkodnak a helyükön. Ezért személyesen több alkalommal ellenõriztem õket sajnálatos módon egyszer sem voltak a helyükön. Tejfel Lászlóval közöltem, hogy az megengedhetetlen, hogy az ember nem jár be a munkahelyére dolgozni, ezért fegyelmi eljárást szándékozok ellene indítani, ezt a múlt héten közöltem vele, szerintem ezért is indított hadjáratot ellenem.

Értékesek, csakúgy, mint magyar társaik

1,5 millió forintot költünk idén szociális kiadásokra, 81 fõbõl 29 volt roma, ami lényegesen meghaladja az összlakosságon belüli számarányt. Ezen kívül a krízis helyzetben lévõk számára kamatmentes kölcsönt is tudunk adni. Súlyos beteg, illetve mozgáskorlátozott gyermekek esetén megfelelõ indok esetén adható. Ami különösen rosszul esett, az, hogy fajgyûlölõnek mondtak minket. Mindent megteszünk ezekért a gyerkekért.

Már augusztusban megkerestük azokat a szülõket, akiknek a gyerekeit ide vártuk. Ezek a kicsik ugyanolyan értékesek mint magyar társaik, és ha a nevelésük sikeres, gond nélkül tudnak beilleszkedni. Az önkormányzati költségvetés felét teszi ki az az állami támogatás, amit a törvényben közoktatási alapként meghatároznak, a másik felét az önkormányzat gazdálkodja ki. 120 körüli keretet kaptunk nyáron ingyenes étkeztetésre, és ebbõl alig 70 gyerek járt rendszeresen ebédelni, és több olyan cigány család volt, akik rászorultak volna, de nem jöttek, nem hozták a gyereket, helyette konzervet, illetve pénzt akartak kapni - mondta Ostorháziné Vadon Izabella óvodavezetõ, a Szociális Bizottság elnöke.

Azt még tudni érdemes, hogy nem sok olyan település van, ahol a víz köbmétere 185 Ft. Itt ennyi, és az önkormányzat a térítési díjakat nem tudja emelni, ezt sem akarják fizetni. Akad sok olyan család, akik kevesebbõl gazdálkodnak és nem kérnek segélyt, mint a kisebbség tagjai, és az is elõfordul, hogy lízingelt autóval járnak. Az önkormányzat a felszólítások után nem kiköti a vizet, hanem olyan megoldást keresünk, ami nekik is könnyebb - így Gulyás Jánosné, a Szociális Bizottság tagja .

Cseh Miklósné miután tájékozódott, a lakhatási támogatásból részletben fizeti ki a tartozást. Nagyon jónak találja a megoldást, mert a felgyûlt 12 ezer forintos tartozást így ki tudja fizetni.

A kisebbségi önkormányzat korábbi vezetõje volt Gami Andrásné, szerinte a kisebbségi önkormányzat költségvetését nem megfeleõen használja fel Tejfel László. Egy csonttumoros gyermek gyógyításához a polgármester adott segítséget. Megérti az ember, hogy nem tud egyik percrõl a másikra segíteni, de keresi a megoldást, és ahol lehet, ott segít.

Az a lakás nem is az enyém

Telefonon sikerült elérni Tejfel Lászlót, aki kérdésre válaszolva elmondta: az a lakás, amiben a polgármester által említett vízdíj tartozás felhalmozódott nem is az enyém, hanem a fiamé. Kértük, hogy havi 15 ezer forintos részletekben fizethessük. Ennek ellenére a feleségemtõl lefogták a pénzt. Az a baj, hogy évekkel ezelõtti vízdíjat, meg kommunális adót szednek pont most  a beiskolázás idején. Én úgy tudom szociális járadékból semmit nem lehet lefogni, a gyermekek nem kerülhetnek veszélybe.

A hivatalban egy ablaknál veszik fel a járadékot az emberek, de van olyan, hogy csak aláírják a papírt, a pénztáros meg mondja, hogy nincs pénz, és nem kapnak még egy bizonylatot sem. Január óta 40 fõt ajánlottunk közmunkára, de csak kettõ kapott munkát. A többiek alkalmi munkába járnak Sámsonba és Mihálydiba. A petíciót a cigányság 80 százaléka aláírta, és célunk eljuttani az ombudsmannhoz, az Egyenlõ bánásmód hatósághoz és a bírósághoz, mert szerintünk diszkrimináció történt, amiért elvárjuk a polgármester bocsánatkérését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!