2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Így lakhat jól az egész család 700 forintból: filléres fogásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-08 16:13:13
Hónap végén kiadós ebéddel és vacsorával ellátni a családot nehéz feladat lehet. Sok háztartásban ilyenkor paradicsomleves és krumplistészta kerül az asztalra, pedig nem is gondolnánk, hogy néhány egzotikus étel milyen olcsó lehet.

Itt a hónap eleje, és ez azt is jelenti, hogy sokan még nem kapták meg az elõzõ fizetésüket. A négynapos hosszú hétvégén sokaknál együtt a család, mindenkire fõzni kell, háziasszony legyen hát a talpán, aki kigazdálkodja a tartalmas ebédet erre az idõszakra. Ugyanakkor sokszor a szorgalmas szakácsok fintorgó pillantásokat kapnak: "már megint az olcsó káposztás tészta" kerül az asztalra. Most olyan ételekrõl készítettek egy összeállítást, melyek nemcsak hogy fillérekbõl elkészíthetõk, hanem különlegesek, egzotikusak is.

Alapvetõen egy gazdaságos konyhában leginkább az idényzöldségekkel és gyümölcsökkel kell dolgoznunk, ez tavasszal például a hónapos retek, a spárga, a spenót, vagy az újhagyma. Ezeket variálhatjuk és érdekesebbé tehetjük változatos fûszerekkel, és hogy az olcsóság megmaradjon, krumplival, rizzsel vagy tésztával. Ez utóbbiakat amúgy is sokféleképpen variálhatjuk, a rizskoch, a krumplis tészta, a rakott krumpli, a rizses hús mind olyan étel, ami alacsony költséggel készíthetõ, csak hát sok háztartásban túl gyakran kerülnek az asztalra ahhoz, hogy a család még ne unja. Az olcsó hústermékekkel óvatosan kell bánni, a feldolgozott termékeknél érdemes megfigyelni, milyen összetevõkkel készült az áru. Ha nagy százalékban növényi zsírokat, szóját, és nehezen értelmezhetõ adalékanyagokat tartalmaz a készítmény, inkább ne vásároljuk meg.

Ebéd vagy vacsora 4 fõre - 1000 forint alatt:

Croque Monsieur (serpenyõben sült melegszendvics)

Ideális szikkadt kenyér felhasználásához. Kell hozzá kevés vaj, tej, tojás, egy csepp mustár, gépsonka és sajt. Az eredeti recept különleges svájci sajtot használ az elkészítéshez, az olcsóság kedvéért azonban használhatunk helyette bármilyen félkemény sajtot. Négy adagnál körülbelül 850 forint a költségünk. A vajból, tejbõl, tojásból, a reszelt sajtból és mustárból sûrû szószt fõzünk, ezzel kenegetjük meg a kenyérszeleteket, közéjük kerül a sonka. A kész szendvicset pedig serpenyõben vajon ropogósra pirítjuk.

Sváb sufundi

Nevezhetnénk egyszerû nudlinak is, de így sokkal egzotikusabbnak hat. Készíthetjük sósan vagy édesen, és ehhez mérten dobhatjuk fel szószokkal, pirított sokával, vagy épp hagymával. Esetleg a sós-szószos verzióknál elhagyhatjuk a prézlit, és anélkül turbózhatjuk fel. Még olcsóbb, ha krumplinudli helyett egyszerû galuskát készítünk, azt is változatos összetevõkkel, zöldfûszerekkel tehetjük változatos fogássá.

Egy különleges sufundi recept

Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
liszt, amennyit felvesz a krumpli
zsemlemorzsa

1 tojás

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfõzzük. Amikor a burgonya puha, kiszedjük a lébõl. A nudlihoz a krumplit áttörjük és amikor langyosra hûlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és jól összedolgozzuk. Keményebb, nyújtható tésztát kell kapnunk. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, körülbelül egy-másfél centi vastagra nyújtjuk és kétujjnyi vastag csíkokat vágunk belõle, majd minden csíkot ujjnyi vastag kis "szeletekre" vágunk és egyenként nudlikat sodrunk belõle, majd kifõzzük. Közben zsíron aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és a leszûrt nudlikat beleforgatjuk.

Magyaros agglegénytál

Az agglegénytál tulajdonképpen a rántotta, a paprikás krumpli és a lecsó szerelemgyereke. Így kell hozzá krumpli, hagyma, kolbász, paprika, paradicsom és tojás. A négy fõre jutó költség 670 forint. A krumplit karikára vágva kevés olajon megpirítjuk, külön edényben pedig összerottyantjuk a karikázott hagymát, paradicsomot és paprikát, no meg sózunk és borsozunk. A krumplihoz jön a karikázott kolbász, majd a felvert tojások. Végül mindent összesütünk.

Bulgursaláta

A bulgur búzatöret, jól helyettesíti a rizst. Kicsit diós íze van és nagyon egészséges. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin és vas is van benne. Ha nagy szemût vásárolunk belõle, adott mennyiségûhöz kétszer annyi forró víz kell, kisszemûhöz pedig annyi, amennyi pont elfedi. Lefedjük, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Már lehet nagy áruházakban kapni, körülbelül 500-600 forint belõle fél kiló. Ez sokáig elég, mert jócskán megnõ, így kevesebb kell belõle köretként, mint hinnénk. Salátaként elkészítve "fõzés" után kihûtjük, és bármilyen idényzöldséget darabolhatunk hozzá. Utána meglocsolhatjuk ecetes-olajos öntetünkkel, vagy kefirrel.

Canja: rizses-póréhagymás csirkehúsleves

Ez egy brazil étel, ízvilágát tekintve nem sokban tér el a hazaitól, így még a kényesebb ízlelõbimbójú családtagok is kedvüket lelhetik benne. Különlegességét az adja, hogy a szokásos leveszöldség póréhagymával és rizzsel egészül ki. A négy adag kijön körülbelül 1000 forintból, ha a receptbeli hat csirkecomb helyett csak néggyel készítjük.

A Canja receptje

Hozzávalók 4 fõre:
4 evõkanál olaj
1 fej hagyma finomra aprítva
6 csirke alsócomb
kb. 1,5 liter víz
4 sárgarépa vastagra karikázva
12 dkg rizs
só, bors, 1 csokor petrezselyem finomra aprítva

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a csirkecombokat, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, és fedõ alatt kb. 20 percig fõzzük. Ekkor beletesszük a felkarikázott póréhagymát, valamint a többször átöblített rizst. Kb. 15-20 percig fõzzük, amíg a rizs megpuhul. Tálaláskor sok friss petrezselymet adunk hozzá.

Pásztortarhonya

A pásztortarhonya laktató, klasszikus magyaros étel. Mindössze 680 forint a négy fõre esõ költség. Legfinomabb, ha bográcsban, nyílt tûzön készítjük, de a tûzhelyen lábosban is kiváló lehet, pláne ha füstölt kolbászt választunk bele. Az aprított hagymát meg kell dinsztelni, majd a tarhonyával összepirítani. Só, bors és paprika jön rá. Majd rá kell dobni a felkockázott krumplit és a felkarikázott kolbászt. Jön rá annyi víz, hogy ellepje az egészet. Ha leforrna róla, mielõtt megpuhulnának az összetevõk, pótoljuk a vizet.

Frankfurti saláta

Kell hozzá krumpli, virsli, hagyma, majonéz, vagy tejföl és mustár. Négy adag körülbelül 700 forintból jön ki. A krumplit héjában megfõzzük. Közben odatesszük a virslit is fõni és a szósznak valóhoz hozzákeverjük a feldarabolt hagymát. Készíthetünk tartárt, bekeverhetjük majonézzel, vagy a tejfölhöz mustárt keverve állíthatjuk össze az öntetet. A krumplit felkockázás, a virslit pedig karikázás után keverjük a szószunkhoz. Bizonyos receptek csemegeuborkával, almával, vagy fõtt tojással is megbolondítják a keveréket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!