2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Új süti õrület: az elronthatatlan cobblerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-08 16:46:11
Cseresznyébõl, meggybõl, sõt barackból is finom lehet, ráadásul egyszerûbb összehozni, mint egy palacsintát. Így készül a cobbler – érdemes kipróbálni.

A cobbler eredetileg egy holland sütõedény neve, amely annyira jelentõs szerepet játszott a tulajdonosa életében, hogy a végrendeletében hagyta meg, hogy kinek szánja halála után. Mostanra azonban egészen mást jelent. A cobbler egy sütemény, amely hasonlóan készül, mint az úgynevezett morzsasüti, de annál sokkal ízletesebb. A hazája egyébként Amerika, ahol elõszeretettel turbózzák tejszínhabbal és fagyival a gyümölcsalapú desszertet.

A titka a friss gyümölcs és a fûszerek, valamint a keményítõ. Hogy miért? Mert a lédús gyümölcsök a sütés alatt levet engednek, ami könnyen eláztathatja a süteményt, de ha keményítõvel vagy kukoricaliszttel szórjuk meg a gyümölcsöket, a szaft sûrû és ízletes lesz.

Bármilyen gyümölcsbõl csinálhatod, amibõl pitét is sütnél, áfonyával, meggyel, körtével verhetetlen, de mi barackkal is szeretjük. Ha szeretnéd kicsit feldobni, akkor fûszerezd a gyümölcsöket! A legtöbb gyümölcshöz jól passzol a fahéj és a szegfûszeg, ha pedig igazán bevállalós vagy, akkor próbálkozhatsz gyömbérrel vagy ánizzsal.

Hozzávalók egy közepes tepsihez

15 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 10 dkg kristálycukor, 2 evõkanál a tetejére, 1 teáskanál sütõpor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl tejszín, 50 dkg gyümölcs, 1 púpos evõkanál keményítõ vagy kukoricaliszt, 2-3 evõkanál ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég – édes fûszerek ízlés szerint.

Elkészítése

A lisztet elkeverjük sütõporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítõvel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütõben 35-40 percig sütjük.

Tipp: a tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.

Tipp2: adj a sütihez fagyit!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!