2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Tanuljuk újra nagyanyáink konyhatechnológiáját!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-09 12:52:12
Nem is gondolnánk, hogy nagyanyáink régi, tradicionális konyhatechnológiája milyen gazdag eszköztárral rendelkezik az ételek feldolgozását illetõen.

Melyek ezek, és miért érdemes használni õket? Pozitív hozadékuk például, hogy csökken az ételek toxintartalma, mindeközben nõ a tápanyagtartalmuk, vagy éppen a szervezetünknek segítenek jobban hasznosítani a táplálékokat azzal, hogy könnyebben emészthetõbbé válnak a feldolgozással.

Erjesztés/fermentálás: ez lehet ecetsavas, tejsavas vagy alkoholos. Az erjesztõ mikrobák elõre megdolgozzák az ételt, ezért könnyebben emészthetõvé válik. Mindamellett új tápanyagok is keletkezhetnek benne (például a B-vitamin tartalma nõ), illetve az erjesztés során olyan hasznos baktériumok jelennek meg, amelyek támogatják szerveztünk mûködését.

Áztatás: az áztatás javítja az emészthetõséget. A gabonafélék áztatása csökkenti a bennük rejlõ fitinsavak mennyiségét, így az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas, cink) felszívódása hatékonyabb lesz, és közben vitamintartalmuk is nõ (B-vitamin).

Nixtamalizáció: az eljárás lényege (pl. Dél-Amerikában alkalmazzák), hogy a kukoricát mészben vagy fahamuban (kalcium-hidroxid) áztatják. A folyamat hatására a kukoricát könnyebben emészti meg, a niacint, proteint, valamint a kalciumot pedig hatékonyabban használja fel a szervezet, illetve csökken a fitinsav mennyisége és a káros mikotoxinsav tartalom is.

Porrá zúzás: sokszor a magok külsõ héja akadályozza a tápanyagok megfelelõ felszívódását, ezért döngöléssel (pl. mozsár) leválasztják a magok, gabonák héját. A tápanyag-felszívódást gátló terményrész leválasztása után sokkal jobban tudjuk hasznosítani a bennük lévõ tápanyagokat.

Szárítás: eltávolítja a nedvességet, lassítja a baktériumok szaporodását.

Sókezelés: a sóval történõ pácolás a sejtektõl vizet von el, megöli a mikroorganizmusokat, így tartósít. Emellett hasznos tápanyagok, pl. természetes ízfokozók, glutamátok képzõdnek, amitõl az étel íze sokkal erõteljesebb lesz.

Füstölés: a füstölés során kiszárad a hús, és olyan vegyületek jelennek meg benne, amelyek a hús felszínén antioxidánsként viselkednek, tartósítva ezzel a terméket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!