2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Bajnai: a romák integrációja nélkül nincs fejlõdésForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-21 11:45:30
Januártól 200 diplomás roma szakember közigazgatásba való felvételéhez ad anyagi és szakmai segítséget a kormány - jelentette be Bajnai.

A kormányfõ elmondta: a programra 100 millió forint uniós forrás áll rendelkezésre. Ebben benne van a pályázók közigazgatási versenyvizsgára való felkészítése és vizsgáztatása, amit a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) végez majd.

Bajnai Gordon hozzátette: a program 100 milliós keretösszege magában foglalja többek között a vizsgára való felkészítést, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és a vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit is. Ezen kívül a pályakezdõk elsõ éves fizetését uniós projektbõl egymilliárd forintból támogatja a kormány, és a roma munkavállalókat foglalkoztató szervezetnek további egy éven keresztül tovább kell foglalkoztatnia a roma fiatalokat.

A diplomás fiatalok elhelyezkedésén kívül a kormány folytatja a Tanoda programot, felszámolnak 100 cigánytelepet (egymilliárd forintból), illetve azzal is segít, hogy januártól csak esélyegyenlõségi tervvel rendelkezõ önkormányzatok nyerhetnek el uniós forrásokat. Bajnai hangsúlyozta: ezeknek a terveknek a megvalósulását öt év múltán is ellenõrizhetik és ha nem teljesülnek, akkor visszakérhetik a támogatást.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: romák integrációja Magyarország egyik legfontosabb feladata a következõ 40-50 évben, mert roma integráció nélkül nincs fenntartható fejlõdés. A miniszterelnök kiemelte: az integrációhoz egy a mostaninál szélesebb "roma-elitre" is szükség lesz, hogy egyszer lehessen egy "magyar Obama" is.

Daróczi Gábor a Roma Versitas alapítvány igazgatója elmondta: a kilencedik tanév indul idén, eddig 200 fiatal végzett az alapítvány segítségével, amely felsõoktatásban tanuló roma fiataloknak nyújt képzési és ösztöndíjprogramokat külsõ támogatók segítségével. Idén 16 új tanulót vettek fel, így összesen 51 diák kezdi meg a tanulmányait az alapítványon keresztül 19 egyetem 38 szakán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!