2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A cukkini dícsérete: rakottan, savanyítva, vagdalva, párolvaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-09 14:52:36
A cukkini minden évben bõségesen terem, legyen akár negyven fokos hõség vagy hûvös, esõs nyár: a növény rendületlenül terjeszkedik, és terem a kertben.

Imádjuk a cukkinit. Tegnap leszedtem az idei szezon elsõ darabját. Szeretjük a sötétzöldhéjút, a halványzöldet, a csíkosat. Néhány mag elvetésével még októberben is szedhetünk friss cukkinit. Egyik nyáron kipróbáltunk egy nálunk ritkán elõforduló fajtát, a gömbölyût. Ez nem volt egy sikertörténet, néhány darab termett, és nem fedeztünk fel semmi különlegeset. Azóta csak a hagyományos fajtákat ültetjük.

A nyarak egyik slágere nálunk a cukkinis tészta: a kockára vágott cukkinit füstölt szalonna kiolvadt zsírján pirítjuk, kakukkfûvel, borssal, ételízesítõvel fûszerezzük. Tetszés szerinti tésztát, orsót, pennét, fodros kockát, a szokásos módon kifõzünk, és a készre párolt zöldséghez adjuk, jól összekeverjük és levesszük a tûzrõl. Tejfölt, egész tojást és reszelt sajtot kikeverünk és tésztára öntjük, jól elkeverjük. Tálaláskor petrezselyemmel, reszelt sajttal és citromhéjjal megszórjuk. (Ez az étel mángolddal vagy spenóttal is készíthetõ a cukkini helyett, ilyenkor fokhagyma is kerül bele.)


A cukkini remek köret is lehet, így készítem: füstölt szalonnát kiolvasztok, és a darabolt cukkinit rádobom, együtt párolom készre. A héjában megfõzött burgonyát megtisztítom és felkockázva a cukkinihez adom, Ételízesítõvel, borssal fûszerezem. Baromfihoz, sertéshez kitûnõ, de önmagában is megállja a helyét. Idõnként elõfordul, hogy a cukkini nagy levelei alatt megbúvó termések óriás méretûre nõnek, és már késõn vesszük észre. Ilyenkor jön a fõzelék! A tökhöz hasonlóan legyalulom az óriást majd pirított vöröshagymán ételízesítõvel és pirospaprikával megszórva puhára párolom. Víz nagyon kevés kell alá, hiszen a cukkini víztartalma – hasonlóan a tökhöz – igen magas. Amikor már majdnem kész, kevés liszttel megszórom, átkeverem. Jöhet a tejföl, majd a friss kapor. Hidegen is nagyon finom.

A cukkini fasírt – bátran mondhatom – Áfonya kutyánk nagy kedvence. Ha nincs túl nagy étvágya, mi is jóllakhatunk belõle. A cukkinit a nagylyukú reszelõn átnyomom, tojást, zsemlemorzsát, aprított hagymát, fokhagymát, petrezselymet, borsot, ételízesítõt adok hozzá és összekeverem. Forró olajba szaggatom a masszát, kicsit ellapogatom és pár perc alatt készre sütöm. Általában paradicsomsalátával tálalom, adhatunk mellé sajtot, uborkát, paprikát, pirítóst. Hasonlóan készíthetünk vagdaltat csillagtökbõl, burgonyából és sárgarépából, céklából, zellerbõl, karalábéból, lóbabból, zöldborsóból, brokkoliból. Az eljárás minden esetben azonos, a fûszerezést igazítsuk az adott zöldségfélékhez.


A hagyományos rakott krumplihoz is szoktam a szezonban cukkinit karikázni, ilyenkor paradicsomot, paprikát, padlizsánt is használok. A rakomány tetejére a tejföl mellett sok-sok reszelt sajt dukál, fûszerként pedig bazsalikom, kakukkfû, bors, esetleg zöldhagyma vagy póréhagyma zöldje. (A friss póréhagyma zöldje, ha nem használjuk fel, kiválóan alkalmas szárításra, késõbb ízesítésre felhasználható, mint a snidling.)

Nyáron gyakran kerül az asztalunkra a francia lecsó: apróra vágott lila- és vöröshagymát olívaolajon párolunk-pirítunk, majd puhulási sorrendben kerülnek az edénybe a zöldségek: paprika (ez lehet többféle is), padlizsán, cukkini, paradicsom. A zöldfélék köre ízlés szerint bõvíthetõ répával, csillagtökkel, zellerrel, burgonyával, karfiollal. A fûszerezéshez ételízesítõt, borsot, fokhagymát és sok-sok kakukkfüvet használok.

Tavaly rábukkantam egy könnyen elkészíthetõ különleges savanyúságra: 1,5 kg cukkinit legyalulunk. Fûszeres levet forralunk: 1 l víz, 3-4 teáskanál só, 4 ek. olívaolaj, 2 teáskanál kurkuma, 8-10 szem feketebors és szegfûbors, 3-5 szem tört kardamom, 1 felkockázott kápiapaprika, 1 felkarikázott vöröshagyma felhasználásával. Az üvegbe tömködött cukkinit leforrázzuk, lezárjuk az üveget és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni. Nekem soknak bizonyult a lé, ezért felkockáztam a tököt, és a maradék lében azt tettem el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!