2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Beismerték: tudtak Semenya kettõs nemi identitásárólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-21 11:53:43
Dél-Afrika Atlétikai Szövetségének (ASA) elnöke elismerte: tudott róla, hogy nõi sportolójuk, Caster Semenya hermafrodita lehet.

Az atléta az augusztusi berlini világbajnokságon megnyerte a nõi 800 méteres síkfutást. Gyõzelme után a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ismételten szexvizsgálatot rendelt el a sportolónál, akirõl az eljárás eredményeként kiderült, hogy valószínûleg külsõ nõi, de belsõ férfi nemi szervekkel rendelkezik.

Dél-Afrika Atlétikai Szövetségének elnöke, Leonard Chuene szerint Caster Semenya kettõs nemi identitásáról az augusztusi berlini atlétikai világbajnokság elõtt is tudtak. Az atlétát ugyanis már augusztus 7-én megvizsgálták. Az eredményt azonban a dél-afrikai szövetség elnöke elhallgatta a nemzetközi szervezet elõl, és állítása szerint abban sem bizonyos, hogy Semenya tudott-e róla.

"Azt hittem, hogy állhatatos hallgatásom segít megvédeni Semenya magánéletét. De rájöttem, hogy hibásan ítéltem meg a helyzetet, és elõhozakodhattam volna az információkkal, bármilyen bonyolult is volt a történet" - mondta Leonard Chuene.

A 18 éves, férfias kinézetû, és mély hangú sportoló nemét elõször júliusban kérdõjelezte meg a nemzetközi atlétikai szövetség, miután a sportoló teljesítménye rövid idõn belül rendkívüli mértékben javult. Ezért a Nemzetközi Szövetség azt kérte dél-afrikai Atlétikai Szövetségtõl, hogy a berlini világbajnokság elõtt végezzenek szextesztet a nõi sportolóként versenyzõ Semenyán. Így augusztus 7-én megvizsgálták az atlétát Pretoria egyik kórházában. A Nemzetközi Szövetségnek azonban azt mondták, hogy a vizsgálatot külföldön végzik, ezért hosszadalmas a folyamat.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség az elõzetes eredmények alapján azt kérte a dél-afrikaiaktól, hogy vegyék ki a Berlinbe készülõ nõi futócsapatból Semenyát, de ezt országa megtagadta. A sportoló végül 1.55.45-ös eredménnyel megnyerte a világbajnokságon a 800 méteres síkfutást a nõk között. Ezért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ismételten elrendelte, hogy végezzenek szextesztet Semenyán.

A múlt hét közepén az ausztráliai Daily Telegraph címû lap a szexvizsgálat egyik résztvevõjére hivatkozva azt írta, hogy Semenyának nincsen méhe, és petefészke, viszont belsõ férfi nemi szervekkel rendelkezik. Emiatt van az, hogy a sportoló szervezetében háromszor annyi tesztoszteront találtak, mint egy átlagos nõ szervezetében. Egy nappal korábban pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fõtitkára az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "Semenya egyértelmûen nõ, de talán nem száz százalékig". Pierre Weiss elmondta, hogy a szövetség november közepén dönt a sportoló sorsáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!