2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Pollenhelyzet – FM: helikopterrõl is ellenõrzik a parlagfüves területeketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-10 14:28:52
Helikopterrõl is ellenõrzik, illetve felderítik a parlagfüves területeket, így pontos kép kapható azokról a tulajdonosokról és használókról, akik nem tartják rendben földjeiket – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A szaktárca a közleményben felhívja a figyelmet, hogy a parlagfû-mentesítés törvényi kötelezettség, elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Hozzátették: a hatóságok július elsejétõl ellenõrzik a bel-és külterületek parlagfû-fertõzöttségét.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy az idei idõjárás kedvezett a parlagfû kifejlõdésének, a gyomnövény jelentõs tömegben jelent meg a bolygatott, nyílt talajfelületeken, az idõben elvégzett kaszálással azonban megelõzhetõ pollenjének szóródása.

A parlagfû gyakori a szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, de elõfordul réteken, legelõkön, szõlõkben, gyümölcsösökben és erdõsítésekben is. A szántóföldeken, a gabonák betakarítás után kiemelt figyelmet kell fordítani a tarló gyommentesítésére, a parlagfû elleni hatékony védekezésben fontos a tarlóhántás elvégzése – írták.

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a földhasználó és -tulajdonos köteles minden év június 30-áig megakadályozni ingatlanján a parlagfû virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs idõszak végéig folyamatosan fenntartani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!