2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Levesporok és leveskockák helyett: házi készítésû alaplevekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-11 12:39:42
A finom és ízletes alaplevek titka a friss és szezonális alapanyagok használata, melyek összefõnek egymással – mintegy alaplé-koncentrátumot nyújtva.

Sokszor találkozni receptekkel, melyek hozzávalói között zöldség- vagy szárnyas alaplé található. Ilyenkor persze könnyû megoldást nyújtanak a levesporok- és kockák, de a házilag elkészített alaplevet semmi nem tudja felülmúlni.

Az alapleveket érdemes elõre elkészíteni és kisebb adagokban lefagyasztani, így bármikor kéznél vannak, ha szükségünk van rájuk. A hús- és halalapléhez érdemes a csontokat összegyûjteni és eltenni, és ha összejött egy jó adag, akkor megfõzni. De lássuk, hogyan és milyen alapanyagokból készítsük el!

Zöldség alaplé

A zöldségalaplevek kiválóak levesekhez, fõként a krémlevesekhez, zöldségpürékhez, fõzelékekhez, de akár rizottóhoz is.

Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér, 2 szál szárzeller, 2 kisebb méretû karalábé, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg csiperkegomba, só, egész fekete bors ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy kevés olívaolajon pár percig pároljuk. Felöntjük kb. 3,5-4 liter vízzel, felforraljuk, lehabozzuk, majd hozzáadjuk a fûszereket és a petrezselyemzöldet. Addig fõzzük, míg minden alapanyag meg nem puhul, majd leszûrjük. Kb. 2,5 liternyi alaplevet kapunk belõle.

Szárnyas alaplé

Talán az egyik leggyakrabban ajánlott alapanyag a zöldség alaplé mellett, igazán ízletessé varázsolja az ételeket. A zöldség alapléhez hasonlóan használhatjuk levesekhez, ragukhoz, rizottókhoz, valamint mártások alapjaként is.

Hozzávalók: 2,5 kg csirkecsont (farhát, nyak, szárny), a zöldségalapléhez való zöldségek, só, egész fekete bors ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: a csirkecsontokat annyi hideg vízben, mint ami ellepi, feltesszük fõni. Ha lehaboztuk, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a fûszereket, felöntjük kb. 3,5-4 liter vízzel, és 1 órát fõzzük, vagy amíg szép színe, sûrû állaga nem lesz. Ha elkészült, leszûrjük.

Hal alaplé

A hétköznapokban igen ritkán használunk hal alaplevet, pedig igen ízletes, és elkészítése is roppant egyszerû.

A legfinomabb alaplé a fehér húsú halakból lesz. Kiválómártásokhoz, illetve hallal, tenger gyümölcseivel készült tésztákhoz, rizottókhoz.

Hozzávalók: 3 kg halcsont, 50 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér, szárzeller és vöröshagyma vegyesen, só, fekete bors ízlés szerint.

Elkészítése: az alaposan megmosott halcsontokat a nagyobbra vágott zöldségekkel együtt egy kevés vajon megpároljuk (kb. 8-10 percet). Néha kevergessük meg, nehogy odaégjen. Ezután felöntjük kb. 3 liter vízzel és 3 dl fehér borral, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 órát fõzni hagyjuk. Ha elkészült, leszûrjük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!