2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Recept és felhasználás: mire jó az almaecet?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-11 12:47:40
Kevesen tudják, hogy az almaecetben kilencven olyan anyag van, amely a szervezet számára különösen fontos és önmagában is javítja az anyagcserénket.

Az almaecet a legújabb kedvenc lett a háztartásban. Ennek azért örüljünk, mert az almaecet teljesen természetes termék, másrészt ezt használva életünk sok területén kiiktathatjuk a természetellenes, szintetikus anyagokat. Ahogyan a szódabikarbónának is, az almaecetnek is igen széles felhasználási módja ismert. Ami fontos: ha lehet, organikusan erjesztett almaecetet használj, vagy a legjobb lenne, ha Te készítenéd el otthon. A leírást megtalálod cikkünk végén.

Az almaecet önmagában is javítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, aktiválja a szív- és vesemûködést, és feszessé, üdévé varázsolja a bõrt. Az ecetsav jelentõs mértékben javítja a vas beépülését, felélénkíti a sejtlégzést, és így fokozza a sejtek energiatermelését és teljesítõképességét, és eredményesen méregtelenít. Tekintsd át az alábbi listát és élvezd Te is az almaecet áldásos hatását minden nap.

SZÉPSÉG

Haj: köztudott, hogy az almaecetet használhatjuk hajmosás után. Az almaecettel átöblített haj egészséges és fényes élettel teli lesz. Erre a célra használj egy régi samponos flakont. Tölts bele 1/2 evõkanál almabor ecet és egy pohár hideg vizet. Ezzel a keverékkel öblítsd át hajad, ha gondolod hetente többször is.

Arc: azt talán hallottad már, hogy az almaecet segít szabályozni a bõr pH-ját. Hígíts fel almaecetet két rész vízzel, és kend át vele az arcod. Tökéletesen tisztítja a bõröd. Méregtelenítés esetén nyugodtan éjszakára is az arcodon hagyhatod, szépen halványítja az öregségi foltokat is

Kéz és láb: ha duzzadt a kezed és a lábad, kényeztesd magad egy kis almaecetes masszázzsal. Hatása frissít és üdít.

Fogak: tudtad, hogy az almaecet segít eltávolítani a fogakról a foltokat? Dörzsöld be jól a fogakat almaecettel és öblíts! Meglátod, nem lesz szükséged polírozásra.

Borotválkozás utáni arcszesz: tölts meg egy üveget egyenlõ arányban almaecettel és a vízzel. Rázd össze és máris használhatod. Az almaecet illata más, mint amit eddig megszoktál, de hidd el, öt perc után elillan, és csak az üde, friss érzés marad meg, no meg a markáns, makulátlan, csábító bõröd!

EGÉSZSÉG

Méregtelenítés: télen nem célszerû méregteleníteni, úgyhogy ezzel a recepttel várj tavaszig. Akkor viszont érdemes lesz kipróbálni! Adj 2 evõkanál almabor ecetet 1 liter szûrt vízhez, és kortyolgasd el a nap folyamán. Nagyon jól tisztítja a vesét és a testet. A jó eredmény érdekében 1-2 hétig érdemes ezt az italt rendszeresen inni.

OTTHON ÉS HÁZIÁLLATOK

Tisztítás: keverj össze 1/2 csésze almabor ecetet és 1 csésze vizet. Ez az elegy tökéletesen használható mikrohullámú sütõ, fürdõszoba-csempe, konyhai felületek, ablakok, üvegek és tükrök tisztításához. Ne felejtsük ennek a keveréknek is kiváló fertõtlenítõ hatása van, pedig még triclosant (a legtöbb antibakteriális tisztítószerben szereplõ vegyi anyag) se tettünk bele!.

Bolha ellen: ha van házi kedvenced, és még nem kellett bolhairtáson gondolkodnod, akkor szerencsés vagy! Ha viszont a jövõben is idõben szeretnéd az igen kellemetlen élõsködõket távol tartani, akkor az elsõ jelnél készíts egy szórófejes flakonba 1:1 arányban almabor ecet és víz keveréket, és spricceld le, illetve dörzsöld át vele kedvenced, de nyugodtan áttörölheted a bútorokat és a szõnyeget is ezzel.

Almaecet készítése házilag

2 kg szeletekre vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet) tegyük egy ötliteres üvegbe.2 liter vizet forraljunk fel 20 dkg cukorral. Ha kissé kihûlt, öntsük rá az almára, tetejére tegyünk 1 szelet kenyeret.

Vászonruhával kössük le, és állítsuk az üveget meleg helyre. 10 napig érleljük, többször keverjük meg, majd szûrjük le. Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot kell ráönteni. Néhány nap múlva forrni kezd. Négy hétig kell tovább erjeszteni, a tetején elõbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képzõdik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük.

Tartósítószer nem kell rá!

Minél tovább hagyjuk állni, annál erõsebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tehetünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!