2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ebola gyanús beteg Romániában! Magyarországon egyenlõre nincs óvintézkedés!Forrás: fuggetlennemzet.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-11 13:56:58
Címkék: Bihari hírek
Magyarországon a hatóságok egyelõre semmilyen biztonsági intézkedést nem terveznek, noha egyre több európai országban ápolnak ebolás beteget. Bár a legutóbbi német férfiról kiderült, hogy más kórokozó támadta meg, a Bild am Sonntag szerint hamarosan egy ebolával fertõzött nõ érkezhet Németországba.

A mostani nyugat-afrikai ebolajárvány a vírus 1976-os azonosítása óta a legsúlyosabb a megbetegedések és az áldozatok számát tekintve. Az ebola elõször Guineában bukkant fel még februárban, ahonnan hónapok alatt továbbterjedt Libériába és Sierra Leonéba, illetve egy esetet regisztráltak a legnépesebb afrikai államban, Nigériában is. Eddig közel kétezren betegedtek meg, és a fertõzöttek több mint fele meg is halt.


ÁNTSZ: most ne, a szakértõ éppen pihen

Bár a pánikkeltésnek senki nem lehet híve, az talán lépésekre sarkallhatja az egészségügyi szerveket, hogy immár egyre több európai országban bukkan fel a vírus. Ám a magyar hatóságok egyelõre nem látnak okot arra, hogy bármilyen biztonsági intézkedést tegyenek.

Szerettük volna megszólaltatni dr. Kis Zoltánt, az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Osztályának vezetõjét, ám csak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóosztályának munkatársát értük el, aki közölte: nincs egészségügyi veszélyhelyzet Magyarországon, ráadásul vasárnap lévén õk nem dolgoznak, így dr. Kis Zoltánt munkanapon keressük. Majd kissé cinikusan annyit kérdezett: tudunk-e arról, hogy Magyarországon bárki megfertõzõdött ebolával? Ha nem, a külföldi megbetegedések nem rájuk tartoznak.

Hardy Mihályt, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatóját arról kérdeztük, terveznek-e bármilyen korlátozást, ellenõrzést annak érdekében, hogy már a repülõtéren kiszûrhetõk legyenek az esetleges ebolával fertõzöttek.

Hõkamera van, de nem használják

- Mi önhatalmúlag nem dönthetünk errõl, csakis a magyar egészségügyi hatóság elrendelése után – mondta Hardy Mihály, aki emlékeztetett rá, hogy Afrikába közvetlen járat csak Tunéziába és Egyiptomba van, ráadásul Nyugat–Afrika nem tipikus turisztikai célpont a magyarok körében.

– A madárinfluenza idején felállított hõkamerákat is az ÁNTSZ járványügyi fõosztálya biztosította, arról sem mi döntöttünk. Most csak egyes eseteket találtak Nyugat-Európában – tette hozzá az igazgató.

Nem mellékesen, az Ebola-vírus ellen jelenleg még nincs gyógyszer.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!