2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Veszély az utakon: akár milliókba is kerülhet az autósnakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-12 17:36:34
Címkék: Bihari hírek, autó
Augusztusban és az õszi hónapokban az õzek és szarvasok mozgása miatt megnõ a vadbalesetek száma. Sok helyen tábla figyelmeztet a veszélyre, az autósoknak érdemes óvatosan közlekedniük, mert egy ilyen eset súlyos sérüléseket okozhat, és az anyagi kár is jelentõs lehet.

Tavaly októberben Zalaegerszeg közelében egy mentõautó elé ugrott egy szarvasbika. Az állat beszakította a szélvédõt, beszorult az autóba, és súlyos fejsérülést okozott a sofõrnek. Az országban minden évben körülbelül kétezer hasonló balesetet okoznak a vadak.

Sok helyen tábla figyelmeztet a veszélyre, néhány helyen villanypásztort és vadvédelmi kerítést is kitettek, de a rendõrök szerint a legjobb az óvatosság.

Egyetlen egy tényezõ, amit tenni tudunk, hogy lassabban közlekedünk éjjel, erdõvel tarkított területeken, és nagyon figyelünk, hogy oldalról vad ne lépjen elénk – hangsúlyozta Pummer Csaba, a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság Forgalomellenõrzõ Alosztálya vezetõje.

Ha mégis balesetet okoz a vad, és az úton volt figyelmeztetõ tábla, akkor az esetek többségében az autósé a felelõsség, vagyis viseli a saját kárát, ami általában sok százezer, akár több millió forint is lehet. Ezen felül a vad értékét is kifizettethetik vele, ami hasonló tétel. Egy komoly trófeát viselõ vad, például egy gímszarvas bika akár sok millió is lehet.

A vadásztársaság, ha kitette a figyelmeztetõ táblát az út mellett vadveszély miatt, levédte magát. Nagyjából ez tudják tenni. Helyenként vadkerítéseket húznak, az a plusz – magyarázta Németh H. Erzsébet, a CLB Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs tanácsadója.

Ha nincs tábla, akkor akár a vadásztársaság is felelhet az okozott kárért. Azt az Országos Magyar Vadászkamara fõtitkára is elismerte, hogy nem egységes a gyakorlat, ezért - szerinte - az lenne a legjobb, ha az autósok és a vadgazdák is kötnének biztosítást. Európa több országában ez a gyakorlat.

Ha biztosítani akarom a nagy értékû vadat, amellyel gazdálkodom, nyilván megkötöm a biztosítást. Az autóvezetõ pedig a nagy értékû autóját csak félti, így az a pár ezer forint, amit évente ilyen célra a kgfb-n kívül megköt, neki is megéri – állapította meg Pechtol János fõtitkár.

A Híradó által megkérdezett biztosítási szakértõ szerint eleve kevés biztosítónál lehet kiegészítõ vadkár-biztosítást kötni, és az autósok sem keresik ezt a lehetõséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!