2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szeptembertõl ismét nõ a pedagógusok fizetéseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-12 17:43:32
A több lépcsõs béremelés egy éve kezdõdött, és egészen 2017-ig tart, minden évben iskolakezdéskor. A teljes fizetésemelés hatvan százalékát kapták meg tavaly a tanárok, a maradék negyven százalékot osztották el négy évre. A kormány álláspontja szerint több mint tíz éves adósságot pótol ezzel az ország, ráadásul az intézkedés még vonzóbbá teheti a tanári pályát a fiatalok számára.

Már a szeptemberre készülnek a Salgótarjáni Általános Iskolában: festik a tantermeket, felújítják az uszodát. Az intézménybe csaknem hétszáz gyerek jár, a nevelõtestület ötvenegy pedagógusból áll. Többségük húsz-harminc éve van a pályán. Koósné Czene Katalin több évtizede tanít. Azt mondta: 2013 szeptembere elõtt a fizetése a pótlékokkal együtt sem érte el a kétszázezer forintot; a pedagógus-életpálya bevezetésével viszont bruttó hetven-nyolcvanezer forinttal nõtt a bére.

Most szeptembertõl számításaim szerint egy bruttó tízezer forintos újabb emelés következik, nagyon örülünk ennek, ha tovább folytatódik, annak meg még inkább – nyilatkozta a Híradónak. a tanárnõ.

A pedagógusok fizetése 2013 óta több lépcsõben, folyamatosan emelkedik. A teljes béremelés hatvan százalékát már tavaly szeptemberben megkapták a tanárok; a maradék negyven százalékot pedig elosztották négy évre. A 2014 és 2017 közötti idõszakban minden szeptemberben – így idén is – emelkedik a pedagógusok fizetése.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy idén ráadásul kétszer is emelkedik a pedagógusok fizetése. Januárban a minimálbér emelésével arányosan növelték a juttatásokat, most pedig a menetrend szerinti, szeptemberi béremelés történik meg.

Nagy adóssága volt Magyarországnak, hogy 2002 óta nem volt a pedagógus szakmában béremelés. Mi tavaly szeptember elsején, idén január elsején, szeptember elsején és mostantól kezdve 2017-ig folyamatosan minden évben emeljük a pedagógusok fizetését, ezáltal téve kiszámíthatóvá és vonzóvá a pedagóguspályát mindenki számára – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az életpályamodell legfõbb célja, hogy a nagyobb szakmai múlttal és magasabb iskolai végzettséggel rendelkezõ tanárok magasabb fizetést kapjanak, és hogy a kezdõ pedagógusok számára is vonzó legyen a tanári pálya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!