2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Önkormányzat 2014 – Eddig nyolcvanhét jelölõszervezetet vettek nyilvántartásbaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-12 18:02:19
Eddig nyolcvanhét jelölõszervezetet vettek nyilvántartásba a területi választási bizottságok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az október 12-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra, négy évvel ezelõtt hétszer ennyi szervezet indult az önkormányzati választáson.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) keddi összesítése szerint 56 szervezet vehet részt az önkormányzati és 31 a nemzetiségi választáson, és van több, amely mindkettõn.
A jogszabály szeptember 8-áig teszi lehetõvé a szervezetek nyilvántartásba vételét a választásra, de érdemes augusztus 25. elõtt regisztráltatniuk magukat, mivel ettõl a naptól gyûjthetnek ajánlásokat.

Az a szervezet állíthat jelöltet, amely a választás kitûzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölõszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

A négy évvel ezelõtti választáson 406 szervezetet vettek nyilvántartásba az önkormányzati választásra és 211-et az akkori szóhasználat szerint kisebbségi választásra.
A jelölõszervezeteket a NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos hatáskörrel és országos hatállyal. Egyetlen területi választási bizottság van, a fõvárosi, amelyik még egyetlen szervezetet sem vett nyilvántartásba.

A Fõvárosi Választási Bizottság (FVB) jelenleg azért nem mûködik, mert a tagok lemondása miatt a testület határozatképtelen; a törvényben elõírt három helyett csak két tagja van. A Fõvárosi Közgyûlés feladata lenne, hogy az FVB-be új tagot, tagokat válasszon, ám a fõjegyzõ még nem tett erre indítványt.

Sárádi Kálmánné fõjegyzõ ehelyett levélben kereste meg az NVB-t azzal, hogy bízza meg az FVB hiányzó tagját; kérését azzal indokolta, hogy a szabadságok miatt várhatóan az augusztus 31-ei határidõig már nem ül össze a közgyûlés. Az NVB hétfõn a megkeresést elutasította azzal, hogy csak kivételes esetben van erre lehetõsége.
Az NVB arra hívta fel a figyelmet, hogy a hozzájuk benyújtott iratok szerint a fõjegyzõ a közgyûlés összehívatására és a tag megválasztására nem tett indítványt, így a közgyûlésnek lehetõsége sem volt, hogy a törvényben biztosított hatáskörét gyakorolja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!