2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mi várja a gyilkosokat a sitten?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-21 19:10:11
Marian Cozma feltételezett gyilkosainak, illetve a romák elleni támadások gyanúsítottjainak csak akkor van esélyük a túlélésre a börtönben, ha elkülönítik õket.

Mi vár a romagyilkosokra és Cozma kivégzõire?


Marian Cozma feltételezett gyilkosainak, illetve a romák elleni támadások gyanúsítottjainak csak akkor van esélyük a túlélésre a börtönben, ha elkülönítik õket - idézi a Hetek címû hetilapot az ATV.hu.

 

Manapság már komoly védelmet élveznek azok a fogvatartottak, akik olyan bûncselekmények miatt kerültek a rács mögé, amelyet a börtönfalakon belül mély megvetéssel fogadnak. Más életrendet alakítanak ki nekik: más típusú zárkákban tartózkodnak, sem egymással, sem pedig más elítéltekkel nem érintkeznek közvetlenül, egyedül zuhanyoznak és egyedül esznek.

Fliegauf Gergely börtönpszichológus szerint a romák elleni sorozatgyilkosság elkövetõi két megoldás közül választhatnak: vagy visszavonulnak, és szürke egérként megpróbálják magukat meghúzni, vagy felkészülnek a harcra. Ivanhoe, a delmagyar.hu börtönbloggere arról beszélt, hogy Marian Cozma apjának elér a keze a rácson túlra is, és biztosra vehetõ, hogy az egyik bent lévõ lekötelezettje, megteszi neki azt a szívességet, hogy kivégzi fia gyilkosait. Pláne, hogy busás jutalomban részesül majd szabadulásakor, és addig is folyamatos anyagi támogatásban részesítik a családját.

A magyar börtönökben egyébként a roma dominancia ellenére nincs olyan mértékû etnikai feszültség, mint más országokban. Az intézetekben inkább a kulturális háttér miatt, nem pedig etnikai alapon szervezõdõ elkülönülés tapasztalható: teljesen más módon díszíti fel például a zárkáját egy roma és egy nem roma fogvatartott. A rasszizmus csak elszigetelten jelentkezik a rabok között, az erre utaló jelek - mondjuk horogkeresztek - inkább a fegyelmileg elkülönítettek zárkáiban lelhetõek fel egy-egy falfirka erejéig.

Egy hosszabb börtönbüntetésbõl nemrég szabadult férfi a lapnak azt mesélte, hogy bent a "smasszerok rendszeresen megverik a rabokat". Szakértõk szerint az, hogy õr ellen eljárás induljon, a fehér hollók elõfordulási mutatóihoz közelít.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!