2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
NAK: a meleg, csapadékos idõjárás eltérõen érintette a növényi kultúrákatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-13 12:46:38
A meleg és csapadékos nyári idõjárás eltérõen érintette a növényi kultúrákat, az õszi búzára kedvezõtlen, míg a kukoricára és a napraforgóra kedvezõ hatással volt – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Nem kedvezett az utóbbi napok folyamatos esõzése az õszi búzának, a betakarított mennyiség mintegy kétharmada takarmány minõségû – ismertette a kamara, hozzátéve: az aratás elõrehaladtával folyamatosan gyengült a termés minõsége.

A csapadékos idõ ugyanakkor kedvez a kukoricának, a júniusban és júliusban lehullott gyakori, nagy mennyiségû esõ a virágzáshoz kedvezõ feltételeket teremtett. Így a kötés jó, a szemek fejlõdésének feltételei kedvezõek.

A napraforgó kelése a megyénkénti szeszélyes csapadékeloszlás miatt egyenetlen volt, de a helyenkénti júniusi szárazság nem akadályozta jelentõsen a növények fejlõdését. A virágzás és a szemtelítõdés idõszakában lehullott csapadék növelte a kaszatok számát, ezért a közepesnél jobb termés várható.

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy noha országszerte jó a napraforgó állapota, a növények egészségesek, de a sok csapadék kedvez a gombabetegségek kialakulásának, emiatt a szár- és tányérbetegségek megjelenése várható. Így fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

A szõlõnél ugyanez a helyzet, emiatt jelentõs költségtöbblettel kell számolniuk a gazdálkodóknak – tették hozzá.

A NAK regisztrációja szerint az idei hirtelen kitavaszodás miatt szinte minden gazdálkodó lemaradt a szükséges munkálatokkal, sokan az idõszerû növényvédelmi munkákat sem végezték el. A nagy meleg hatása plusz költségként jelentkezhetett a méhkímélõ technológiák alkalmazása, továbbá a fertõzések elkerülésére tett erõfeszítések – jelezték.

Többletköltséget jelenthetett az esetenkénti csapadékhiány miatt szükséges öntözés, valamint a szokásostól eltérõ értékesítési folyamat megszervezése is. A nagy meleg hatására ugyanakkor bõvülhetett a terméskínálat, illetve egy-egy termelési szezon meghosszabbodhatott – tették hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!