2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A segélyt munkabérre váltjákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-13 14:28:11
Jászfényszaruból érkezett küldöttség a bojti sikerek megtekintésére.

Jászfényszarui küldöttség járt szombaton a kistelepülésen egy pályázat keretében, amelynek során tájékoztatást és bemutatót tartott az önkormányzat a Start Programban végzett munkáról, a roma családok integrációjáról. Mintaértékû munkát végez Bojt a közfoglalkoztatás terén, ugyanis nem kötelezõen letudandó feladatnak tekintik, hanem általa a segélyt munkabérre váltják. Szociális szövetkezetet is létrehoztak, amely ontja magából a helyi termékeket.

A néhány száz fõs településen jelenleg 116 közfoglalkoztatott van, cirokseprût, száraztésztát készítenek, gyógynövényt gyûjtenek, 67-en a mezõgazdasági program kapcsán konyhakerti és szántóföldi növénytermesztést folytatnak, befõznek, tartósítanak, illetve mangalicát, elõnevelt csirkét, tojótyúkot (a száraztésztába adják a tojást) nevelnek.
Van még terv

Sorolhatjuk tovább az önkormányzat ingatlanján kialakított és felújított ólakkal, a bálázó megvásárlásával, amely segítségével félretették a szalmát. Bojton magyar és roma (50-50 százalék az arányuk) példaértékûen tud együtt élni, mutatja ezt az is, hogy a közfoglalkoztatásban alkalmazott valamennyi brigádvezetõ – egy kivételével – roma. Õk is beengedték a házukba a kíváncsi jászfényszaruiakat, akik megnézték továbbá a cirokseprû-mûhelyt, a tésztaüzemet, de nem felejtették ki a sorból a szépen felújított, országos védettségû mûemléki tájházat sem. Hallhattak az önkormányzat további terveirõl is.

– Sáfrányfeldolgozó, majd -csomagoló üzemet is szeretnénk megvalósítani, és nem titkolt célunk, hogy lesznek, akik a saját kertjükben fogják megtermelni ezt a növényt az üzemhez – fogalmazott Vass Mária polgármester.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!