2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
NAV: a vendéglátósok többsége nem tartja be a szabályokatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-13 14:35:07
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átfogó ellenõrzése során a vendéglátósok 65 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, 38 százalékuk egyáltalán nem adott nyugtát a bevételeirõl. Volt olyan hely, amely még a harmadik ellenõrzésen is megbukott – írta a NAV szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Közölték: az elmúlt hétvégén egy idõben 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg a revizorok a fõvárosban. A péntekrõl szombatra virradó éjszakán 110 ellenõr szállta meg Budapest belsõ kerületeinek népszerû – köztük a legexkluzívabb – vendéglátóhelyeit, romkocsmáit. Néhány helyre háromszor is visszatértek, hogy “valós képet kapjanak a vállalkozás adózási fegyelmérõl” – tették hozzá.

A közlemény szerint az éjszaka elõrehaladtával egyre gyakrabban nem adtak bizonylatot a vásárolt ételekrõl és még a legnevesebb helyek között is volt olyan, amelyik a második, harmadik ellenõrzésen is megbukott. Az egyik romkocsma a második elmarasztaló kimenetelû ellenõrzés után “lehúzta a rolót”.

Emellett több esetben feketefoglalkoztatással is találkoztak az ellenõrök: “volt olyan hely, ahol a kiszolgálást végzõ, megrakott tálcákkal szlalomozó pincér letagadta, hogy alkalmazott lenne, mondván, csak bejött az utcáról segíteni” – olvasható a NAV közleményében.

Külön érdekességként kiemelték, hogy az ellenõrzés estéjén a vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépei az elõzõ hét péntekjéhez képest mintegy 30 százalék bevételnövekedést regisztráltak.

“A NAV visszatérõen ellenõrzi a vállalkozásokat mindaddig, amíg az adózás tekintetében rend nem lesz a fõvárosi vendéglátóhelyeken” – hangsúlyozták. Egyúttal emlékeztettek, hogy a hagyományos pénztárgépek – néhány kivétellel – augusztus 31. után nem üzemeltethetõk, és azokat az online pénztárgépek beállításával egyidejûleg az eladótérbõl is el kell távolítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!