2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szinte megszûnt a pénzromlás júliusbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-14 14:03:46
Zéró körüli lehetett az éves összevetésben számolt magyarországi infláció júliusban - jósolták a keddi adatismertetés elõtt londoni pénzügyi elemzõk. A prognózisok között egyaránt van kismértékû további árcsökkenést és minimális emelkedést valószínûsítõ is.

Magyarországon az elõzõ három hónapban negatív tizenkét havi inflációs ütemeket mértek - júniusban 0,3 százalékkal csökkent az éves fogyasztói árindex -, és a City elemzõi közössége szerint a múlt hónapban sem mutatkozott komolyabb felhajtóerõ. Egyes londoni házak elõrejelzései szerint az orosz élelmiszerimport-embargó is inkább a deflációs nyomást erõsítheti a közép-európai EU-gazdaságokban.

A City egyik legnagyobb kereskedelmi bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzõi a júliusi inflációs számok keddi ismertetése elõtt azt jósolták, hogy éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkenhetett tovább a fogyasztói árindex a múlt hónapban. A ház közgazdászai szerint a belépõ bázishatások gyakorolhattak valamelyes felfelé ható nyomást, de az éves infláció változatlanul negatív lehetett júliusban.

A Barclays londoni elemzõi szerint az egész közép- és kelet-európai térségben várhatóan gyenge marad az infláció, elsõsorban az erõteljes térségi kereskedelmi verseny és az olcsó euróövezeti import miatt; ez utóbbit jelzi a negatív termelõi szintû árindex. Emellett lefelé hajtja a térségi inflációt az alacsonyabbra került inflációs várakozás is, amely a hosszabb távú európai növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggályokkal áll összefüggésben - fejtegették a Barclays elemzõi.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai szerint az éves összevetésû júliusi magyarországi infláció zéró közelében stabilizálódhatott. A ház elemzõi szerint az élelmiszerárak csökkenését ellentételezhették az üzemanyagok, az alkohol- és a dohányfélék, valamint a szolgáltatások magasabb árai.

A cég szakértõi ugyanakkor hosszabb távon jelentõs lefelé ható inflációs nyomást várnak az orosz élelmiszerimport-korlátozásoktól. A JP Morgan elemzõi szerint a közép- és kelet-európai országok Oroszországnak szánt élelmiszerexportjának átirányítása más EU-gazdaságokba nehéznek bizonyulhat, mivel - éppen az orosz importembargó miatt - ezekben az országokban is élelmiszer-túlkínálat alakulhat ki, hacsak a fölös mennyiséget el nem távolítják a piacról.

A ház szerint ez a várható túlkínálat valószínûleg felerõsíti és meghosszabbítja a közép-európai EU-gazdaságok élelmiszeráraiban máris érvényesülõ deflációs folyamatot. A cég közgazdászai közölték: elõzetes becsléseik szerint Magyarországon és Lengyelországban egyaránt 0,5 százalékpontnyi negatív hatást gyakorolhat a teljes kosárra számolt fogyasztói árindexre az orosz importtilalom. A JP Morgan számításai szerint az orosz tilalmi listán szereplõ élelmiszerfélék súlya a magyar inflációs kosárban 12,5 százalék, a lengyel kosáron belül 14,4 százalék.

A 4cast nevû pénzügyi-gazdasági elemzõház szakértõi is zéró tizenkét havi inflációt várnak júliusról a 0,3 százalékos júniusi visszaesés után. A ház szerint a felhajtóerõt részben a korábbi hatósági árcsökkentésekbõl eredõ bázishatások adhatták.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzõi enyhén pozitív, 0,1 százalékos éves inflációt valószínûsítenek júliusra. A cég szakértõi szerint változatlanul az élelmiszerárak jelentik a legnagyobb dezinflációs nyomást. A GS elemzõi 2014 hátralévõ részére sem várnak érdemi inflációt Magyarországon és a többi közép-európai EU-gazdaságban. A ház elõrejelzése szerint 2014 végére a tizenkét havi magyar infláció 1,1 százalékig gyorsulhat, elsõsorban a bázishatások miatt. A Goldman Sachs londoni szakértõi ugyanakkor azzal számolnak, hogy az éves összevetésû infláció 2015 második felében eléri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú célját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!