2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Pollenhelyzet – ÁNTSZ: másodfokú riasztás az ország északkeleti részéreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-15 13:41:00
A parlagfû heti átlagos pollenkoncentrációja az ország északkeleti sarkában, Nyíregyháza környékén elérte a magas szintet, ezért a térségre II. fokú riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az ezzel szomszédos területeken, egészen Miskolc és Debrecen vonaláig, valamint a Kiskunság északi részén az I. fokú riasztási szintnek megfelelõ értékeket mértek. A Parlagfû Pollen Riasztási Rendszer elmúlt heti adatai alapján az ország több részén “figyelmeztetõ” jelzés van érvényben, ez alól csak a Börzsöny és a Mátra vidéke kivétel.

A tájékoztatás szerint a következõ hetekben a parlagfû pollenszórása várhatóan egyre intenzívebb lesz, az arra érzékenyeknek számítaniuk kell arra, hogy tüneteik erõsödni fognak. Elõfordulhat tüsszögés, náthajellegû orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyezõ szemek, kezdeti torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

A Parlagfû Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhetõ el. A térkép az ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemzõ, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Az ÁNTSZ kiemeli, az idõjárás szerepe is jelentõs: egy csapadékos idõszakot követõen pollenbõl is kevesebb van a légtérben. További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen olvashatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!