2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Önkormányzat 2014 – A nem magyar uniós állampolgárok is szavazhatnak a választásonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-01 10:25:21
Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkezõ, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 12-i önkormányzati választás névjegyzékébe, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásától eltérõen nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe.

Az EP-választáson a Magyarországon élõ uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, ezt valamivel több mint 1600-an tették meg.

Az önkormányzati választáson azonban a magyarországi lakcímmel rendelkezõ uniós állampolgárokat az aktív és a passzív választójog is megilleti: azaz részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak. Mivel a választójog automatikusan megilleti õket, ezért az EP-választástól eltérõen nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkezõ EU-s állampolgárok nemcsak a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásában vehetnek részt október 12-én: voksolhatnak és jelöltek lehetnek a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választásán is.

A nemzetiségi választáson való részvételhez azonban – hasonlóan a magyar állampolgárokhoz – nemzetiségiként kell regisztrálniuk legkésõbb szeptember 26-án 16 óráig. Regisztrálni személyesen a polgármesteri hivatalokban mûködõ választási irodákban vagy levélben, valamint online az ügyfélkapun, illetve a www.valasztas.hu oldalon lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!