2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elemzõk: 3 százalék felett lesz az éves GDP-növekedésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-15 15:11:01
Címkék: Bihari hírek, gdp
A várakozásokat meghaladóan nõtt a bruttó hazai termék az idén a második negyedévben az MTI-nek nyilatkozó elemzõk szerint, akik egyaránt úgy látják, hogy a korábbi prognózisaikban várt, éves átlagos 3 százaléknál gyorsabban bõvülhet a GDP az év egészében.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett elsõ gyorsbecslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke nyolc éve példátlan ütemben, 3,9 százalékkal nõtt az idei második negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,7 százalékos volt a GDP éves összevetésû bõvülése, míg az elõzõ negyedévhez képest 0,8 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje az MTI-nek kiemelte: a várakozásokat felülmúlta a növekedés. Az eddigi statisztikák alapján számítani lehetett arra, hogy erõs lesz az idei év, erre az ipari, az építõipari, a kiskereskedelmi vagy a külkereskedelmi adatokból lehetett következtetni. Hozzátette: az év egészében 3 százalékot meghaladó GDP-növekedés várható, ami elég régen történt Magyarországon. Ugyanakkor sok szektorra, köztük a szolgáltatásokra nincs rátekintésük az elemzõknek, ezért volt az óvatosság az elõrejelzésekben - mondta. A vezetõ elemzõ szerint az ipar és az építõipar mellett a GDP többi összetevõjének teljesítménye is erõs lehetett.

Megjegyezte, hogy az év hátralévõ felében nem nõ tovább a dinamika. Ennek azonban nem a gazdaság lassulása az oka, hanem a bázisadatok erõsödése. Kitért arra is, hogy az erõs adatot számos egyedi tényezõ befolyásolta, köztük az uniós források gyors ütemû felhasználása, a gyenge bázisadatok, vagy a feldolgozóiparban létrehozott új kapacitások miatti növekedés. Kérdés, hogy ezek közül a jövõ évben melyik marad fenn. Véleménye szerint olyan mértékû új kapacitásbõvülésre nem lehet számítani, mint ami az idei évben volt, ezért ennek a hatása kisebb lesz, ahogy az uniós pénzek felhasználási üteme is csökkenhet technikai okok miatt. A bázis adatok pedig erõsebbek lesznek, ezért várhatóan 2015-ben a GDP nem tud felkapaszkodni a 3 százalék közelébe - fûzte hozzá.

A Raiffeisen vezetõ elemzõje így 2-2,5 százalékos növekedést vár jövõre. A jövõ évi elõrejelzés lefelé mutató kockázatai között említette a nyugat-európai gazdaságok magyar termékek iránti keresletének alakulását, az orosz-ukrán konfliktust. A pozitív hatások közül kiemelte a devizaadósok havi törlesztési terheinek várhatóan jelentõs mértékû csökkenését, és a belsõ kereslet, a lakossági fogyasztás erõsödését.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje szintén azt hangsúlyozta, hogy az adat jelentõsen felülmúlja a bank 3,3 százalékos és a piac 3,5 százalékos növekedési prognózisait. Az Erste Bank elemzõi is úgy látják, hogy a korábban várt éves átlagos 3 százalékos elõrejelzésüknél nagyobb GDP bõvülés lehet az idei év egészében. Az elõzetes számokból ugyan még nem látszik a növekedés struktúrája, de a KSH szerint a fõ hajtóerõt az építõipar, illetve az ipari termelés bõvülése adta, ami Gabler Gergely szerint nem meglepõ.

A jármûgyártás és az ehhez kapcsolódó beszállítói ágak adták az ipari termelés 11,3 százalékos növekedésének fõ gerincét, elsõsorban az Audi és Mercedes gyárak kapacitásbõvítése és a nemrégiben bevezetett harmadik mûszakok miatt. Az építõipart pedig a többnyire EU forrásokból finanszírozott állami projektek hajtották, mint például a vasút- és közúthálózat fejlesztése, illetve a sportlétesítmények építése.

A vezetõ elemzõ szerint az év hátralevõ részében már lassulás várható, miután a tavalyi második félév már kedvezõ növekedési számokat hozott, így magasabb viszonyítási bázist jelent a késõbbi negyedévekhez. Ezen kívül az euróövezetben látható lassulás, a gyengébb konjunktúramutatók, az orosz szankciók várható közvetett negatív hatása, valamint a fokozatosan kifutó állami projektek is a lassabb növekedés irányába mutatnak. Ennek ellenére lehet a korábban várt éves átlagos 3 százalékos elõrejelzésüknél nagyobb GDP bõvülés az év egészében - vélekedett. KSH: nyolcéves rekordot döntött a magyar GDP

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!