2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Év végén 14 ezerrel több embert foglalkoztathat az építõiparForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 11:28:57
Az ipar majdnem 11 és fél százalékkal bõvült az egy évvel korábbihoz képest, a húzóágazat továbbra is a jármûgyártás. Az építõipar júniusban csaknem 10 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Az adatokból kiderül, hogy az út és vasút mellett már a lakásépítés is bõvül.

Fõként az autóiparnak köszönhetõen - március és május után – júniusban, idén már harmadszor mutatott kétszámjegyû növekedést az ipari termelés alakulása. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint majdnem 11 és fél százalékkal bõvült az ágazat az egy évvel ezelõtti adatokhoz képest.

A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint a mostani adatok szerint bár továbbra is a jármûgyártás a meghatározó az ipar teljesítményében, de már más iparágak is növekedni tudtak. A jármûgyártás mellett immár az ugyancsak jelentõs súlyú élelmiszeripar, illetve számítástechnikai, elektronikai termékek gyártása is felfutóban van, fõleg az élelmiszeriparban volt jelentõs növekedés, közel 15 százalék volt a bõvülés mértéke. Ez arra utal, hogy az ipari növekedés is egy egészségesebb szerkezetben valósul meg és ez a lendület várhatóan a következõ hónapokban is fennmaradhat – mondta Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház vezetõ elemezõje.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta: Európán belül a magyar ipar bõvült a legjobban. Az eurózónában csupán 0,5 százalékos ipari termelésnövekedést tudtak kimutatni, például a szomszédos Ausztriában csökkent az ipar teljesítménye, mint ahogy Franciaországban és más európai uniós tagállamban is. Tehát Magyarország ipari teljesítménye kiemelkedõ – mondta Gladfelder Béla belgazdasági államtitkár.

Több szakaszon is megújul az aszfalt a 8-as számú fõúton. Ahol pedig lehet, kétszer két sávra szélesítik az ország egyik legforgalmasabb fõútját. Már a vége felé tart az Esztergom és Budapest közötti vasúti pálya felújítása. A munkások most Óbudán dolgoznak. Az út- és vasútépítések húzzák az építõipart, amely júniusban is bõvülni tudott, csaknem 10 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A korábbi adatokban még azt láttuk, hogy az épületépítéssel foglalkozó cégeknél nincs pozitív elmozdulás, most az építõipar valamennyi alágazatában, így ezen a területen is van pozitív elõrelépés. Egy 2,5 százalékos növekedés – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének ügyvezetõ alelnöke.

Ez a szakember szerint a következõ hónapokban még jobb lehet, hiszen a válság éveiben elhalasztott lakásfelújítások elõbb-utóbb elkezdõdnek. A szakmai szervezetnél úgy számolnak, hogyha az építõipar lendülete kitart, akkor év végén akár 14 ezerrel is több embert foglalkoztat majd az ágazat, mint tavaly.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!