2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nyolcéves rekordot döntött a magyar GDP!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 11:43:06
Címkék: Bihari hírek, gdp
Magyarország bruttó hazai terméke nyolc éve példátlan ütemben, 3,9 százalékkal nõtt az idei második negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva - közölte elsõ gyorsbecslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az adat jelentõsen meghaladja az elemzõk várakozását, akik az elsõ negyedévi 3,5 százalékoshoz hasonló növekedésre számítottak a második negyedévben is.

A KSH értékelése szerint elsõsorban az ipar és az építõipar javuló teljesítményének köszönhetõ a jelentõs növekedési ütem. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,7 százalék volt a GDP éves összevetésû bõvülése, míg az elõzõ negyedévhez képest 0,8 százalékos volt a gazdasági növekedés az elõzõ 1,1 százalékos emelkedés után. A magyar gazdaság a múlt év elsõ negyedében lábalt ki a recesszióból, miután 2012-ben mind a négy negyedévben csökkent a GDP az elõzõ negyedévhez képest és az év egyészéban 1,7 százalékos volt a gazdaság visszaesése.

Pozsonyi Pál, a KSH fõosztályvezetõje az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 elsõ negyedévében volt ennél nagyobb az éves GDP-növekedés.

Hozzátette, hogy a napokban megjelent ipari és építõipari adatok alátámasztották a második negyedéves növekedést, és az elõrejelzések szerint a mezõgazdaság teljesítménye is kedvezõen alakul, annak ellenére, hogy a gabonatermés rosszabb lehet a vártnál.

Kifejtette, hogy az ipari ágazatok szinte mindegyike növekedést mutat. Az építõipart elsõsorban a nagy infrastrukturális beruházások húzzák, de már a feldolgozóiparban is érzékelhetõ a beruházások beindulása. A szolgáltató ágazatban - a pénzügyi szektor kivételével -szintén növekedés látszik.

Az idén az elsõ negyedévben 3,5 százalékkal emelkedett a GDP az elõzõ év azonos idõszakához képest, és a második negyedévben sorozatban már ötödik negyedéve mutatott éves összevetésû növekedést. Tavaly a második negyedévben 0,5 százalékkal bõvült Magyarország bruttó hazai terméke öt negyedévi csökkenés után elõször.

A második negyedéves részletes adatokat szeptember 3-án teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a csütörtökön közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az elõzetes számoktól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!