2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
NGM-államtitkár: az idei növekedés meghaladja a 3 százalékotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 11:50:11
Címkék: Bihari hírek, gdp
A magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben jóval a nemzetközi szervezetek (EU, IMF) által korábban elõre jelzett 2-2,3 százalékos növekedési érték felett van, és a bizalomindexek, valamint a rendelésállományi adatok alapján az idei növekedés minden bizonnyal meghaladja a 3 százalékot - jelentette ki az MTI-nek Orbán Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára a KSH korábban kiadott jelentését kommentálva. Hozzátette: európai összehasonlításban is kiemelkedõ a magyar gazdasági növekedés második negyedévi üteme.

A KSH csütörtök reggel kiadott elsõ becslése szerint Magyarországon 3,9 százalékkal nõtt a GDP a második negyedévben az egy évvel korábbival összevetve és ez 2006 elsõ negyedéve óta a legmagasabb ütemnek számít.

A következõ negyedévekben várhatóan folytatódik a 2014 elsõ felében tapasztalt, kiugró növekedési dinamika - folytatta az államtitkár. A növekedés 2014 egészében várhatóan meghaladja a 3 százalékos ütemet, ami jóval magasabb, mint a legutóbbi konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mérték. A kedvezõ kilátásokat megalapozzák a rendelés- és szerzõdésállományi adatok, a lakásépítési engedélyek, a fogyasztói várakozások, illetve a hazai BMI (Beszerzésimenedzser-index) javulása, valamint a beruházási hajlandóság emelkedése - hangsúlyozta Orbán Gábor. Ugyanakkor figyelembe kell venni a nyugat-európai gazdaságok növekedési teljesítményét is - tette hozzá.

A stabil és dinamikus növekedést elsõsorban a termelõ szektorok javuló teljesítményével, valamint a belsõ kereslet élénkülésével magyarázta az NGM államtitkára, aki szerint a várakozásokat jóval meghaladó második negyedévi GDP-adat hátterében a piaci szolgáltatásoknak a feltételezettnél gyorsabb bõvülése állhat.

Orbán Gábor emlékeztetett arra is, hogy a kedvezõ adatok nem meglepõek, hiszen a havi ágazati részstatisztikák alapján valószínûsíthetõ, hogy a növekedéshez legnagyobb mértékben a második negyedévben is a termelõ szektorok járultak hozzá: jelentõsen, mintegy 10 százalékkal bõvült az ipari termelés, míg az építõiparban 20 százalék feletti növekedést mértek. Az Európai Unió tagállamai közül júniusban a hazai ipar növekedése volt a leggyorsabb (11,3 százalék) meghaladva mind a román (9,9 százalék), cseh (5,6 százalék), lengyel (1,7 százalék), mind pedig a szlovák (7,5 százalék) adatot - sorolta az államtitkár.

A szolgáltatásoknál további bõvülésére számít: a fogyasztás élénkülése a kereskedelmet, a kedvezõ turisztikai adatok a vendéglátást, míg az ipari termelés a szállítmányozást segítette.

Felhasználási oldalon a növekedést a belsõ kereslet bõvülése támogatta. A beruházások növekedését az építõipar felfutása is elõre vetíti. A dinamika erõsödését uniós források, az alacsony hozamkörnyezet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja és a vállalati szektor növekvõ aktivitása egyaránt támogatta, mondta Orbán Gábor.

A fogyasztói bizalom javulása és a kiskereskedelmi forgalom bõvülése a lakossági fogyasztás élénkülésére utal. A fogyasztás növekedését az inflációs folyamatokon, valamint a foglalkoztatottság bõvülésén keresztül a reáljövedelmek emelkedése is segítette - hangsúlyozta.

Az NGM államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a növekedést egyre inkább a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb szerkezetû gazdaság erõsíti. A legtöbb ágazatban az egyensúlyi mutatók kedvezõen alakulnak. A gazdaság növekedése a jövedelmek bõvülését is maga után vonja, ami a háztartások jövõbeli fogyasztási kiadását is emelni fogja, de emellett javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerõpiacra is kedvezõen hat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!