2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Oroszországba vitték Paksról a sérült fûtõelemeketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 12:11:34
Tizenegy év után elszállították a Paksi Atomerõmûbõl a 2003-ban megsérült üzemanyag-kazettákat. A fûtõelemeket vonaton vitték az oroszországi majaki üzembe. A szállítás szigorú biztonsági elõírások mellett zajlott.

2003 áprilisában kezdett szivárogni az egyik üzemanyag-kazetta a Paksi Atomerõmû kettes blokkjában. A hibát egy francia alvállalkozó cég okozta, a kazettákat éppen tisztították, amikor a fûtõelemek megsérültek. Emiatt kis mennyiségû radioaktív anyag jutott ki a környezetbe, személyi sérülés és katasztrófa azonban nem történt.

A meghibásodott üzemanyag-kazettákat 11 év után szállították el, a fûtõanyagot vonaton vitték biztonságos helyre. A szállítást egy évtizedes elõkészítés elõzte meg, a hermetikusan lezárt tokok négy konténerben a tervnek megfelelõen érkeztek meg Oroszországba.

Az atomerõmû igazgatósága úgy döntött, hogy a legracionálisabb megoldás az, ha kémiai feldolgozással oldjuk meg a kazetták kezelését - nyilatkozta a Híradónak Hamvas István, az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. vezérigazgatója.

Az atomerõmû nukleáris biztonságát folyamatosan ellenõrzik, az eredmények a szakemberek szerint minden alkalommal kiválóak. A Paksi Atomerõmû biztonsága, biztonsági kultúrája példaértékû, ezt a példaértékûséget kívánjuk a késõbbiek folyamán is mind a társadalomnak, mind a nukleáris szakmának biztosítani - hangsúlyozta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. vezérigazgatója.

Az üzemanyag-kazetták egyelõre gond nélkül érkeznek Ukrajnán keresztül Oroszországból. Az atomerõmû szakemberei szerint a jelenlegi mennyiség két évig is elegendõ, így bárhogy is alakul az orosz-ukrán konfliktus, az atomerõmû nem áll le - hangzott el a Híradóban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!