2024. április 24. Szerda, György.
 
NFM: újabb állami vagyonelemek kerülnek ingyenesen az önkormányzatok tulajdonábaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-17 12:25:27
A kormány döntése alapján 57 önkormányzat jut ingyenesen 104 ingatlanhoz, amelyek összértéke mintegy 2,1 milliárd forint – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Emellett az állam 95 millió forint értékben ad át Jászberény önkormányzatának és több civil szervezetnek olyan ingóságokat, amelyek közvetlenül szükségesek feladataik ellátásához, illetve fejlesztések, beruházások alapjául szolgálnak majd.

A települések egyebek közt lakóházakkal, gazdasági, gyógyászati, kulturális célokat szolgáló ingatlanokkal és más, közösségi terek kialakítására alkalmas épületekkel lesznek gazdagabbak a tárca közleménye szerint. Az ingatlanjuttatások elsõsorban településfejlesztési célokat szolgálnak, és elõsegítik a turisztikai, oktatási, kulturális, valamint a sportolással és egészségmegõrzéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátását, közérdekû szolgáltatások biztosítását.

Az Életjel Mentõkutyás Kutatóegység, az Országos Polgárõr Szövetség, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Sziklakórház Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. munkáját az állam a most átadott technikai eszközökkel, ruházati cikkekkel és térképészeti szakanyagokkal, valamint gépjármûvekkel kívánja segíteni.

Az állami vagyongazdálkodási célokra jelenleg nem hasznosítható ingatlanok és ingóságok fenntartási, üzemeltetési és õrzési költségeinek megtakarításával a központi költségvetés kiadásai is csökkennek. Az átadott ingatlanok így továbbra is a nemzeti vagyon körében maradnak, azonban hosszú távú hasznosításuk már a helyi közösségeket szolgálja – emeli ki a közlemény.

A tulajdonátruházási szerzõdésekbe több, a felelõs vagyongazdálkodás elvének érvényesülését biztosító garanciális feltétel épül be, így többek között az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése.

Az NFM közleménye emlékeztet, hogy a nemzeti ingatlanvagyon hasznosításának ésszerûsítése már évek óta folyamatban van, 2010 óta 51,15 milliárd forint értékû, ingó és ingatlan állami vagyonelem ingyenes átadásáról született kormányzati döntés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!