2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Többéves rekordot döntött a gazdasági növekedésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 12:32:28
Címkék: Bihari hírek, gdp
3,9 százalékkal nõtt a GDP a második negyedévben 2013 azonos idõszakához képest. A majdnem 4 százalékos adat jóval meghaladja az elemzõk és a nemzetközi szervezetek várakozásait. Elsõsorban az ipar és az építõipar erõsödésének köszönhetõ a jelentõs GDP-emelkedés.

A Híradó által bemutatott cégnél az autógyártáshoz nélkülözhetetlen egyedi alkatrészeket gyártanak. A Borsodi Mûhely Kft. árbevétele és a dolgozók száma is emelkedett tavaly. Idén és jövõre már a termelésüket is bõvítenék, ezért egy új üzemcsarnokot építenek, ami várhatóan további 100 embernek ad majd munkát - mondta a Híradónak ifj. Borsodi László, a vállalat ügyvezetõ igazgatója. A jármûgyártás mellett más ágazatok, például az élelmiszeripar, a számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása is felfutóban van.

Még ennél is nagyobb a bõvülés az építõiparban: az elsõ félévben több mint 22 és fél százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos idõszakához képest, a turizmus pedig a tavalyi rekordévet is túlszárnyalhatja idén. Emellett a kiskereskedelmi forgalom is emelkedik.

A Híradónak délben nyilatkozó szakértõ is azt hangsúlyozta: több lábon áll a magyar gazdaság. Az építõipar, illetve az ipar teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez. Emellett más szektorok is, a belsõ fogyasztás, beruházások, illetve akár még a mezõgazdaság is tolhatta a magyar GDP szekerét - fogalmazott Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház vezetõ elemzõje.

Ezeknek köszönhetõen nyolcéves rekordot döntött a gazdasági növekedés, 3,9 százalékkal nõtt a GDP a második negyedévben 2013 azonos idõszakához képest. A majdnem 4 százalékos adat jóval meghaladja az elemzõk és a nemzetközi szervezetek várakozásait.

A magyar gazdaság nagyjából egy éve indult növekedésnek. Azóta - éves összevetésben - egyre nagyobb mértékben emelkedik a GDP. 2014 egészére már a hazai és a külföldi elemzõk is 3 százalék feletti növekedéssel számolnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!