2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A magyarok nem élnek egészségesenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-18 15:15:04
A magyarok lusták, túl sok sót és zsírt fogyasztanak.

A magyarok több mint fele túlsúlyos, harmada nem mozog eleget, és dobogósok vagyunk a sófogyasztásban is. Ezt a lesújtó kritikát Európa többi országa is megkapta, a WHO senkit nem kímélt.

Az 53 országot érintõ felmérésbõl, – amely górcsõ alá vette az elhízás különbözõ faktorait, – kiderül, hogy melyik ország hol helyezkedik el a különbözõ egészséges táplálkozással kapcsolatos skálákon.
Kövérek vagyunk

A kutatás szerint Magyarország az elhízott nemzetek élmezõnyéhez tartozik, a vizsgált 53 ország közül a 8. helyre került. Kiderült, hogy az ország felnõtt lakosságának több mint fele (61,5 százaléka) túlsúlyos, és közel harmada (27,6 százaléka) elhízott. Az elhízott kifejezés pedig ebben az esetben egy barátságos megnevezése a nagyon kövérnek.

A nemek közti megosztás is érdekesen alakult. Túlsúlyban a várakozásokkal ellentétben a férfiak vezetnek, akiknek 67,8 százalékán van némi súlyfelesleg. A nõk esetében sem alacsony, 56,1 százalékos ez az arány. Az elhízásban azonban kiegyenlítõdtek az erõviszonyok, mindkét nem 27,6 százalékát sorolták az elhízott kategóriába – foglalja össze az eredményeket a receptneked.hu oldal. Európa legkövérebb nemzete címet egyébként a csehek kapták, de szorosan mögöttük találhatók a spanyolok az írek és a törökök is.
Sót, sóval

Az országokat felsorakoztató táplálkozási profil kimutatása szerint a törökök után a magyarok fogyasztják a legtöbb sót, napi 17,5 grammot az európai országok közül. Ez a mennyiség több mint háromszorosa napi 5 grammos ajánlott mennyiségnek, amit egyedül a ciprusiak tudtak tartani. Az összes többi ország, só beviteli adata kivétel nélkül meghaladta a napi egészségesnek számító mennyiséget.

Magyarország telített zsír fogyasztása a teljes kalóriabevitel 11,8 százaléka, ami meghaladja a napi maximálisan engedélyezett 10 százalékos mennyiséget. A zöldség és gyümölcsfogyasztásban viszont egész jó eredményt mutattunk, ami azt jelenti, hogy több nyugati országot is megelõzve a lista közepére kerültünk.

Az ország elhízásában természetesen a fizikai inaktivitás is nagymértékben közrejátszik. A WHO felmérése szerint a népesség 28,6 százaléka nem mozog eleget, ami közel megegyezik az elhízottak arányával is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!